Доступність посилання

ТОП новини

2008-й – рік діалогу культур, «європейський культурний міст»


Київ – Фестивалі ромської культури у Словаччині, Угорщині і Франції; українсько-нідерландська театральна постановка безсмертної «Кармен»; європейські турне зірок балету та класичної музики; 5-й міжнародний фестиваль «Країна мрій» у Києві – і ще сотні яскравих, незабутніх мистецьких подій залишили яскравий слід у Європі. Рік 2008-й Рада Європи оголосила Роком культурного розмаїття і діалогу культур. Як же у цьому діалозі звучала Україна?

Багатоголосся «Країни мрій» над Києвом, мелодії «Двох днів – трьох ночей» над Одесою, вистави сучасних драматургів у Львові і виступи українських колективів народної та академічної музики на фестивалях в Австрії, Польщі, Німеччині, участь митців із України на європейських вернісажах у Парижі та Афінах. Перелік можна продовжувати, але вже і зі згаданих культурних подій Європи складається українська частина європейської творчої мозаїки.
Своїми враженнями від культурних подій 2008 року з Радіо Свобода поділився експерт Ради Європи, відомий британський мистецтвознавець Кевін Робінс.
«Структури Ради Європи у Страсбурзі та Євросоюзу у Брюсселі, відповідальні за культурну політику, побачили цього року прихід нового мистецького мислення на континенті. Так, культура вийшла з театрів і мистецьких галерей на вулиці, увірвалася в індустрію дизайну, моди, автобудування, розробки комп’ютерних ігор тощо. Фактично, на наших очах створюється індустрія культури, яка охоплює різні галузі економіки – і, фактично, це сучасне культурне мислення стимулює національний та європейський економічний розвиток», – зазначає Кевін Робінс.
За його словами, потужність українського «мистецького голосу» – явище унікальне... і поки що не оцінене належним чином ні в Україні, ні в Європі. Тож завдання номер один на 2009 рік для українських політиків і митців – «торування шляху на захід», вважає експерт Ради Європи.
(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG