Доступність посилання

ТОП новини

Ринок навпаки, або святкове подорожчання


Київ – Подорожчання замість знижок – таке правило щороку спрацьовує на українському споживчому ринку напередодні новорічних та різдвяних свят. Цього разу основні продукти харчування, з яких традиційно готують святкові страви, подорожчали в середньому на 20%. Те саме з одягом, взуттям, побутовою технікою. Економісти пояснюють таке явище незрілістю ринкової економіки, змовою продавців та бездіяльністю Антимонопольного комітету.

Якщо ви хочете перед Різдвом придбати подарунки усім своїм рідним і при цьому суттєво зекономити – вирушайте до Західної Європи чи Сполучених Штатів. Там зможете купити дві пари черевиків за ціною однієї, кілька гарних суконь старої колекції за півціни однієї модерної, а за один євро чи долар набрати усіляких потрібних дрібничок для усіх сусідів чи колег.

В Україні все спрацьовує абсолютно навпаки – в останні тижні перед Новим роком дорожчає усе, що найбільше купують.

Різдвяну традиційну лояльність західного продавця, український продавець замінює доморощеним принципом «все одно куплять».

Більший попит – вища ціна

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень
Олександр Жолудь вважає передноворічне зростання цін нормальною реакцією на збільшення попиту.

«Продукти харчування дорожчають у передсвяткові дні тому, що їх більше купують. Збільшення попиту веде до зростання цін», – каже експерт. І додає, що окрім цього ще спрацьовує той фактор, що більшість власників бізнесу не сприймають споживачів як конкретних людей. Чого не скажеш про ті крамниці, де сам власник і є продавцем. Такі власники переважно знають своїх постійних покупців і готові робити для них невеличкі подарунки до Різдва через знижки на свої товари.

Якщо Різдво є фактором, який викликає в країнах із розвинутою економікою – тотальні знижки, то що ж тоді змушує власників українського бізнесу синхронно піднімати ціни у передсвяткові дні чи не в усіх регіонах України?

Механізм синхронного здорожчання – змова

Протягом минулого тижня ціни на яйця, свинину, курятину, рибу виросли в середньому на 7 гривень. Це ще плюс до того, що за 11 місяців нинішнього року продукти харчування подорожчали на понад 20 % у порівнянні з минулорічним груднем.

Професор, академік Академії економічних наук, Володимир Пилипчук переконаний, що ціни перед святами підвищує змова продавців та слабкість Антимонопольного комітету.

На столичних ринках, за словами Пилипчука, вказівка підняти ціни на певні продукти чи товари приходить від керівників ринків. Відмовитись продавці не можуть, бо вони орендують площі для торгівлі і залежать від власників ринку.

А 5-6 мереж супермаркетів так само домовившись між собою підвищують синхронно ціни, стверджує економіст.

Український бізнес, щонайменше 50% операцій якого відбувається у тіні, практично не користується жодними іншими правилами, аніж «заробляти тепер, зараз і сьогодні», абсолютно не впадаючи у такі сентименти, як потреба привітати своїх споживачів через систему знижок із Різдвом та Новим роком.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG