Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Євросоюз – «Газпром»


Київ – «Газпром: нова зброя Росії» – таку назву має популярна в Європі книга російських журналістів Михаїла Зиґаря і Валєрія Панюшкіна. Ситуація, що склалась на європейському енергетичному ринку, підтверджує, що автори книжки мають рацію: для офіційного Кремля газ перетворився на економічну зброю. Дати відсіч «Газпрому» спробувала Україна, і потрапила у неприємну ситуацію «поміж двох вогнів» – під тиск Росії, яка воліє і надалі диктувати свої умови на енергетичному ринку Європи, та Євросоюзу, який боїться посередині зими залишитися без газу. Нині у Києві керівники України та Європейської Комісії шукали компромісні варіанти розв‘язання складної ситуації.

У Києві делегація Європейської Rомісії ознайомилася з позицією українців щодо транзиту газу – за словами голови делегації, міністра промисловості Чехії Мартіна Ржімана, свої висновки єврокомісари оприлюднять після переговорів із чільниками «Газпрому».

Заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Шлапак ситуацію з постачанням «блакитного палива» до ЄС окреслив так: «Із нами грає у кішки-мишки, на превеликий жаль, російська сторона. І це надзвичайно небезпечна гра, оскільки дійсно може призвести до серйозних проблем не тільки української газотранспортної системи, але і європейської. Ось чому якщо це політика, яка прийнята на озброєння російськими партнерами – про неї має бути публічно заявлено. З тим, щоб ми відповідним чином відреагували на таку політику певними своїми внутрішніми заходами».

Олександр Шлапак також нагадав журналістам: «9 січня у Брюсселі відбудеться самміт керівників європейських держав. До того буде зустріч міністрів енергетики ЄС, де це питання – постачання газу – і буде обговорюватись. Я маю надію, що на цей день буде більш-менш зрозуміла формула участі європейців у цій дискусії.

На транзит газу немає технічної угоди

А вже голова «Нафтогазу України» Олег Дубина наголосив: «На жаль, на 2009 рік ми не маємо підписаної технічної угоди про роботу газотранспортних систем між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз». Ці 5 діб, що пройшли у новому році, – пройшли у складних умовах. Але працівники нашої газотранспортної системи вийшли гідно з цієї складної ситуації, забезпечуючи «блакитним паливом» ще і саму Україну. Тому, якщо буде повністю припинено постачання газу – ми до цього готові, країна буде споживати той газ, який має на сьогоднішній день на балансі».

Олег Дубина також підтвердив позицію українського уряду – відмовитись від посередників і вести прямий діалог на рівні «Нафтогаз» – «Газпром». Це зробить процес постачання «блакитного палива» до Європи через територію України прозорим, зазначив український урядовець. А щодо поновлення найближчим часом поставок газу до Європи у повному обсязі – Олег Дубина висловив сумнів, що це буде можливим без посередництва європейської сторони.

Як зазначив Радіо Свобода директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, газ нікуди не зникає – він просто не поступає до України.

«Якщо на вхід в українську транспортну систему не надійшло необхідного обсягу газу, то його просто немає. А проблема, на мій погляд, пояснюється тим, що у Росії виникли проблеми із забезпеченням балансу газу. Одночасно доводиться закривати і свій внутрішній баланс, внутрішніх споживачів забезпечувати – і експортні поставки. І плюс температура, яка традиційно для цього періоду знижується. Споживання росте. Тому росіяни повинні перш за все забезпечувати свої внутрішні потреби. І таким чином зменшувати постачання за рубіж. Спочатку це була Україна, а тепер, очевидно, ситуація є більш серйозною», – зауважив Михайло Гончар.

(Прага – Київ)

«Нафтогаз України» інформує

«Нафтогаз України» інформує

Так змінилася ситуація в газотранспортній системі України з 31 грудня минулого року до 1 січня нинішнього
(дивитися зображення)

А таке було становище в газотранспортній системі України опівдні 6 січня цього року
(дивитися зображення)

Пізніше 6 січня голова правління «Нафтогазу» Олег Дубина повідомив, що російський «Газпром» продовжував далі скорочувати постачання газу до Європи і на 16 годину подавав до українських газогонів уже тільки з розрахунку 58 мільйонів кубометрів на добу.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG