Доступність посилання

ТОП новини

Газова війна спричинена надмірною закритістю галузі – українські експерти


Київ – У п’ятницю до Києва прибула делегація Євросоюзу на чолі з прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком. «Нафтогаз України» наголошує, що готовий надати європейським спостерігачам будь-яку інформацію щодо припинення транзиту в Європу російського газу через територію України. Тим часом, українські експерти наголошують на необхідності більшої прозорості газових домовленостей.

Раніше у п’ятницю на прес-конференції в Києві заступник голови «Нафтогазу» Володимир Триколич повідомив, що європейська делегація відправиться до диспетчерського центру компанії «Укртрансгаз». Там експертам нададуть всі документи про припинення постачання російським «Газпромом» транзитного газу до України.
«Нафтогаз» скаржиться на «таємничість» «Газпрому»
Триколич відзначив, що «Нафтогаз» готовий продемонструвати спостерігачам роботу газовимірювальних станцій у західних областях України. При цьому він наголосив, що з 4 січня українських фахівців, які перебувають у Росії, не допускають до приладів обліку на газовимірювальні станції. На момент проведення прес-конференції питання про візит моніторингової групи ЄС на газовимірювальні станції в Росії залишалося відкритим.
«Потрапити на станції, що є на території Росії, треба, щоб зрозуміти, що відбувається, – зазначив заступник голови «Нафтогазу». – Після цього, коли газ знову почне поступати в Україну, звичайно, всі експерти проведуть моніторинг на нашому західному кордоні. Але спочатку треба зрозуміти, що ж відбувається? Ми не бачимо нічого: нас не пускають, із нами не спілкуються, нам інформації не надають».
Щодо внутрішньоукраїнської ситуації, то Володимир Триколич стверджує: всі області отримують газ у достатній кількості для забезпечення опалення. Тож, якщо десь виникають проблеми з опаленням, треба звертатися до відповідних служб, що безпосередньо забезпечують теплопостачання.
Експертам бракує інформації
Тим часом, українські експерти в енергетичній та суспільно-політичній сферах провели прес-конференцію, на якій, серед іншого, закликали до більшої відкритості в газових домовленостях. Необхідно запровадити прозоріші схеми газових домовленостей і забезпечити доступ до відповідної інформації громадськості. Оскільки майже кожен український громадянин є або безпосереднім споживачем газу, або споживає продукцію, на виготовлення якої йде газ.
«Я не думаю, що вся громадськість на газових переговорах має бути присутня, – каже голова фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. – Але незалежні експерти, які не працюють у владних структурах, не належать до політичних партій, мають бути включені в комісії по моніторингу транзиту в Європу. Тобто, роль громадськості в питаннях, які актуальні і надто гостро стоять, має бути більшою».
«Зараз громадськість просто не може розібратися, що ж відбувається у газовій сфері, – зазначає вже голова енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар. – Людям абсолютно не зрозуміло, як генеруються багатомільйонні заборгованості, яким чином і чому отримують прибутки офшорні компанії, як газові монополії запускають руки в наші кишені. Бо, зрештою, за все платимо ми».
За словами експертів, газові домовленості дуже часто укладаються на межі законності. А зараз склалася надто непрозора ситуація, коли певні структури наживають надприбутки, а натомість цілі країни мають проблеми.
Така непрозорість газових відносин створює дуже небезпечні виклики для енергетичної, а відтак і для національної безпеки України.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG