Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська газова війна: угода про транзит досягнута


Київ – Україна, Росія та Євросоюз домовилися про транзит російського газу до країн Європи. Відповідний документ підписали в Брюсселі. Проте газовий конфлікт між Києвом та Москвою триває й надалі. Сторони обмінялися новими звинуваченнями на адресу одне одного та підрахували збитки від газової війни.

У вівторок, 13 січня, має відновитися транзит російського газу до Європи через територію України. Домовленості про це досягли в Брюсселі.

«Щойно поставили останній підпис під протоколом щодо контролю за транзитом російського газу територією України, – заявив у понеділок голова «Газпрому» Олексій Міллер. – Підпис поставила Єврокомісія. Прошу забезпечити прибуття закордонних спостерігачів на газовимірювальні станції «Газпрому» на кордоні з Україною, прошу забезпечити прибуття російських спостерігачів на газовимірювальні станції у країнах, суміжних з Україною. І прошу забезпечити прибуття російських спостерігачів на газовимірювальні станції, об’єкти газотранспортної системи та підземні сховища України».

Обмін «люб’язностями»

Разом з тим, російська сторона відповідальність за припинення постачання газу в Європу повністю поклала на Україну. «Ми ще раз співчуваємо у зв’язку з подіями, що відбуваються, і висловлюємо солідарність з нашими споживачами в Європі, – каже прем’єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін. – Затягування, які призвели до зриву поставок і до газової блокади Європи з боку транзитної країни – України – неприпустимі в майбутньому. Сподіваємося, що це ніколи в майбутньому не повториться».

У відповідь українська сторона звинуватила російську у намаганні несанкціоновано відібрати український газ. Через брак власного газу «Газпром» вже вдається до спроб привласнити український, переконаний уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, «Газпром» відмовився компенсувати 75 млн. кубометрів газу, які Україна витратила для підтримки транзиту в Європу.

«Якщо говорити недипломатичною мовою, то російська сторона публічно оголосила про намір вкрасти український газ, – цитує Соколовського прес-служба голови держави. – Виглядає, що керівники РФ та «Газпрому» блефують перед світом, розігруючи українську карту, оскільки не спроможні задовольнити взяті зобов'язання», – зазначив Соколовський.


Підрахунок втрат

Також уповноважений Президента спростував інформацію про те, що Росія начебто дотує Україну дешевим газом. За його словами, Україна через занижену ціну транзиту щороку втрачає близько 4 млрд. доларів.

Натомість, за словами прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, збитки Російської Федерації від газової війни з Україною на даний момент складають близько 800 млн. доларів.

Про газ домовлятимуться прем’єри

Зараз переговорний процес триває. Голова українського уряду Юлія Тимошенко заявила, що переговори щодо поставок газу в Україну невдовзі перейдуть на рівень прем’єр-міністрів України та Росії. Про це повідомила прес-служба голови українського уряду.

На думку народного депутат Олександра Гудими, радника голови українського уряду з паливно-енергетичних питань, є підстави сподіватися на успіх цих переговорів. «Є вже традиція, – каже він. – Коли Путін і Тимошенко сідають за стіл переговорів, це закінчується результативно, як правило. Тепер просто пасує, щоб вони на підставі цих десятиденних дискусій продемонстрували добру волю. Тим більше, ми вже чули заяву Путіна, що він чекає Тимошенко. Я думаю, що як тільки Росія відкриє засувку до ЄС, наступного дня прем’єр Тимошенко зі згоди прем’єра Путіна буде в Москві».

Увечері 12 грудня президенти України та Росії у телефонній розмові домовилися про поновлення переговорів.

(Київ - Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG