Доступність посилання

ТОП новини

Газова проблема за півкроку до розв'язання


Гості Свободи: Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу та Валентин Землянський, речник «Нафтогазу України»

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Панове, скасований меморандум, який був підписаний поміж прем’єрами України і Росії про поступовий перехід на ринкові ціни протягом трьох років.
«Газпром» або російська сторона в односторонньому порядку цей меморандум скасувала. Говорять, що він мав термін дії до кінця 2008 року.
Що це означає?
Валентин Землянський: Ми будемо виходити з того, що меморандум – це суто політичний документ, який було підписано.
Згадаймо, що в минулому році було підписано два документи рамкових. Перший – це угода між президентами, яка була підписана у лютому, і меморандум, який було підписано в жовтні.
Щодо скасування, то до нас не надходило ще ніяких повідомлень, окрім заяви…
- Ну, є ж публічна заява.
Валентин Землянський: Так. Пана Медведєва.
Але знову ж таки виходимо з того, що пан Медведєв є одним із чільників ВАТ «Газпром», а не політичною фігурою, якщо ми можемо сказати так.
Тобто, входити з того, що «Газпром» скасовує угоду, яку було укладено між двома прем’єрами, то це трохи дивно, як на мене.
- Я перепрошую. Коли дії прем’єра РФ, яким є Путін, суперечили діям «Газпрому» або дії «Газпрому» суперечили тому, що говорить Путін або президент Росії Медведєв? Ніколи.
Тобто, я не думаю, що тут буде спростування якесь.
Ви очікуєте, що якось по-іншому буде?
Валентин Землянський: Ми поки що виходимо з формальної позиції.
- А якщо з неформальної позиції, то є публічна заява. Навряд чи Медведєв або Путін скасовуватимуть цю заяву «Газпрому», а «Газпром» навряд чи міг зробити таку заяву без санкції Кремля.
Валентин Землянський: У такому випадку нам буде дуже важко виходити на новий раунд переговорів, тобто які маємо розпочати, знову ж таки за заявами «Газпрому» чи за заявами президента Росії, вже у найближчий час.
- Пане Тодійчук, Ваша позиція? Скасований меморандум-2008. Що це означає?
Олександр Тодійчук: Кремль не досяг, як ми бачимо, поставлених собі цілей. Їх було багато.
Олександр Тодійчук: Кремль не досяг, як ми бачимо, поставлених собі цілей. Їх було багато.
Сьогодні я більш за все менше оптиміст щодо того, що Ви сказали, що ми за півкроку до вирішення питання. Ми якраз входимо до найгострішої частини цієї проблеми.
- Але ми тут додали, що ці півкроку можуть стати найважчими.
Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук:
Так. Боюся, що воно саме так і буде.
Одна справа – це коли відкриють транзит газу для європейських країн.
Але знову ж таки (я думаю, що представник НАК «Нафтогазу» саже) якщо качати, то за якою ціною? За старими тарифами? Якщо за новими, то це збитково.
- Так, угоди немає.
Роман Скрипін: Що означає скасований меморандум 2008 року? Це значить, що Україна купуватиме газ по 450-470 доларів?

Олександр Тодійчук: Так.
Я Вас запитав,пане Тодійчук про те, що означає скасований меморандум 2008 року? Це значить, що Україна купуватиме газ по 450-470 доларів?
Олександр Тодійчук: Так.
І не тільки це питання. Там була домовленість і по ціні на транзит, і по ціні на газ. Тобто, ці два питання залишаються відкритими. Це і буде основною проблемою в найближчий період для українського….
- Тобто, це означає, що переговорний процес буде початий з нуля в українсько-російських стосунках. Правильно я розумію?
Валентин Землянський: Навіть нижче нуля.
Ми виходили на переговорний процес восени на рівні 285 доларів. Це ціна, яку пропонував «Газпром». Закінчили на 250. Зараз ми маємо 450.
Хоча була, я хочу нагадати, заява пана Медведєва знову ж таки у Брюсселі, що 450 – це не ціна для переговорів, оскільки вони просто інформували. Ми маємо таку заяву також.
- Ми зараз говоримо, окрім «газової війни», про «інформаційну війну» фактично. І тут думки поділилися. Дехто говорить про те, що Росія програла, а дехто говорить, що Україна програла. А в очах Європи і Україна, і Росія – два ідіоти опинилися де-факто.
Але в умовах демократії в Україні ставити під сумнів слова найвищих посадових осіб або те, що говорять представники «Нафтогазу» або представники Секретаріату Президента, або в уряді— то це справа звичайна, тому що є свобода слова і поставити під сумнів, перевірити і так далі.
Водночас в Росії під сумнів ніхто не ставить те, що говорить «Газпром», те, що говорить Медведєв, або те, що говорить Путін.
Хто виграв, а хто програв у цій «інформаційній війні»? Хто тут опинився у вигіднішій ситуації: або росіяни, які ніколи не ставлять під сумнів у випусках новин те, що говорять найвищі посадові особи, або ніхто це не коментує, не ставлячи під сумнів ці слова, або українці, які мають весь спектр інформації на сьогоднішній день?
Ну, Ви якісно відрізняєтеся від пана Купріянова, який просто телезірка на екранах України вже протягом кількох років.
Валентин Землянський: Давайте виходити з того, на яку аудиторію ми розраховуємо?
Якщо російські новини розраховані на російську аудиторію…
- Але їх так само дивляться в Україні.
Валентин Землянський: Їх дивляться в Україні, але в Україні можуть порівняти.
До речі, це у блогах була суперечка достатньо цікава, яким чином проходить «інформаційна війна» в Росії, а як вона проходить в Україні?
В Україні, скажімо, глядач може порівняти, він може порівняти позицію НАКу і може порівняти позицію «Газпрому». Позиція «Газпрому» безапеляційна…
- Тобто, я й про це говорив.
Валентин Землянський: …це саме так і ніяк інакше бути не може.
Позиція НАКу завжди була, вона давала можливість, якщо ми вже заговорили про свободу слова, поміркувати глядачу, тобто не взяти жуйку вже готову та прожувати і проковтнути, а поміркувати над ситуацією, як вона розвивається.
- Багато хто в приклад ставить Путіна, який теж безапеляційно, а посол України в Росії Грищенко навіть зазначив, що лексика вийшла далеко за межі дипломатії насправді з боку Путіна і з боку «Газпрому», то дехто ставить в приклад, що ось жорстка рука і вони впевнені у своїх силах, а українці завжди нібито захищаються.
Валентин Землянський: Ну, знову ж таки ми переходимо на політику.
- Давайте не переходити на політику. Якщо Ви не хочете це коментувати, то це Ваше право. Моє право – це поставити запитання, а Ваше право – відповідати на це запитання чи…
Валентин Землянський: Ні. Якщо Ви питаєте мене, тобтояк особисто людину, як громадянина, то я вважаю, що заяви, які лунали протягом всього цього періоду…
- Давайте простіше: хто виграв, а хто програв в «інформаційній війні»?
Роман Скрипін: Хто виграв, а хто програв в «інформаційній війні»?

Валентин Землянський: Немає тут переможців.
Валентин Землянський: Немає тут переможців.
- Як Ви вважаєте, пане Тодійчук?
Олександр Тодійчук: Я теж вважаю, що в якісь частині програли дві сторони: і Росія, і Україна, тому що все активніше почали обговорювати інші альтернативні маршрути постачання газу, різні потоки, переходи на інші види енергії, знову відновлюється робота атомних станцій, щоб зменшити споживання газу, і так далі.
Олександр Тодійчук: В якісь частині програли дві сторони: і Росія, і Україна, тому що все активніше почали обговорювати інші альтернативні маршрути постачання газу, різні потоки, переходи на інші види енергії. Тобто, Росія втратить якусь частину свого ринку, Україна втратить якусь частину транзиту.
Тобто, Росія втратить якусь частину свого ринку, Україна втратить якусь частину транзиту. От це такі результати попередні…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG