Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз незадоволений результатами газової конференції у Москві


Європейський Союз висловив незадоволення результатами конференції з газової кризи, що відбулася у суботу в Москві, повідомляє агентство «Франс Прес» з посиланням на заяву Євросоюзу.

«Чеське президентство ЄС не задоволене результатами міжнародної конференції глав держав і урядів з відновлення постачання російського газу європейським споживачам», – йдеться в заяві Євросоюзу, поширеній в Брюсселі.

«Ми чекали, що обидві сторони оголосять, що вони досягли домовленості щодо відновлення російського газу в ЄС через Україну. Але цього не сталося», – зазначив чеський міністр енергетики Мартін Ржіман, який брав участь у саміті від імені ЄС.

********
Відкриваючи Міжнародну конференція глав держав і урядів з питання постачання російського газу європейським споживачам, президент Росії Дмитро Медведєв зазначив, що цей захід має стати майданчиком для вироблення колективного рішення з відновлення транзиту газу.

Медведєв зауважив, що сьогодні не найголовніше – шукати винних у ситуації, що склалася. За його словами, в першу чергу потрібно знайти шлях для розв’язання газової суперечки і створити ефективний міжнародний механізм, який у майбутньому не дозволить повторитися даній ситуації.

Президент Росії наголосив, що такий механізм має забезпечувати надійний механізм транзиту російського газу до Європи.

А вже на прес-конференції за підсумками газової конференції в Москві, Дмитро Медведєв сказав, що переговори про відновлення постачань російського газу до Європи продовжать керівники урядів Росії і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко.

«Ми говорили про те, яким чином можна було б досягти рішення і перейти до негайного відновлення постачань російського газу до Європи. Ці переговори продовжаться за участю Росії і України, їх проводитимуть глави уряду Російської Федерації Володимир Путін і України – Тимошенко», – сказав президент Росії.

У саміті взяли участь делегації низки країн із-поза меж ЄС, а також делегація Євросоюзу. Зокрема, вірменську делегацію очолював президент Вірменії Серж Сарґсян, білоруську – прем'єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський, делегацію Боснії і Герцеговини – голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини Никола Шпирич, казахську делегацію – прем'єр-міністр Казахстану Карим Масимов, молдавську – прем'єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана, сербську – прем'єр-міністр Сербії Мирко Цветкович, турецьку – заступник прем'єр-міністра Туреччини Назим Екрен. Європейський Союз представляли міністр промисловості і торгівлі Чехії, яка головує в ЄС, Мартін Ржіман і від Європейської Комісії комісар із питань енергетики Андріс Пієбалґс. Словаччина стала єдиною країною ЄС, яку окремо представляв міністр економіки Любомир Ягнатек.

Українську делегацію очолювала Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Також до складу делегації входили міністр палива і енергетики Юрій Продан і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина.

Президента України представляв Уповноважений Глави держави з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Вирішити газову кризу поки що не виходить – Медведєв

Усі зусилля для вирішення газової кризи результатів наразі не принесли, заявив президент Росії Дмитро Медведєв на суботньому газовому саміті в Москві.

«Ті події, які спонукали нас зібратися, досить складні, навіть надзвичайні, і привід для зустрічі невідкладний. Ми останнім часом змушені були відкласти всі свої справи і займатися тим, що зараз прийнято іменувати газовою кризою», – зазначив він.

«На жаль, результатів усі зусилля, що докладаються, не принесли, і у людей, які живуть у багатьох європейських країнах, як і раніше, немає тепла», – додав президент Росії.

За його словами, рішення може бути досягнуте тільки за рахунок колективних зусиль.

Дмитро Медведєв заявив, що Росія готова докласти всі зусилля для вирішення газової кризи. «Ми зробимо все для того, щоб нинішню кризу було вирішено», – зазначив Медведєв.

За словами глави російської держави, на прикладі нинішньої кризи стало зрозуміло, що міжнародні регулятори в такого роду ситуаціях не є ефективними. Це стосується і міжнародного права, зазначив президент.

«Я можу відверто сказати, що і Енергохартія, яка частиною країн ратифікована, частиною країн не ратифікована, на жаль, такого роду питання не вирішує. І ми повинні подумати про те, які нові міжнародні угоди могли б у майбутньому знімати проблеми такого порядку», – зауважив Дмитро Медведєв.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG