Доступність посилання

ТОП новини

Газ для України: Європейська ціна, без посередників і моніторингу


Такі головні моменти домовленостей, досягнених на переговорах у Москві, назвало в неділю журналістам у російській столиці неназване джерело в уряді Росії.

По суті, головним підсумком суботньої газової конференції в російській столиці і переговорів там голів урядів України і Росії, що протривали до ночі на неділю, стала їхня домовленість, що вже від 1 січня цього року вся газова торгівля між ними «здійснюватиметься на основі європейської формули обчислення ціни», повідомило в Москві журналістам у неділю джерело в уряді Росії, яке не називають на ім’я.

При цьому нинішнього року ця ціна на газ застосовуватиметься з 20-відсотковою знижкою, а Україна залишає Росії пільговий тариф на транзит російського газу.

А з 1 січня наступного року ця європейська формула визначення ціни газу діятиме без знижки, додало джерело, нічого не сказавши при цьому про вартість транзиту російського газу наступного року. Раніше повідомляли, що домовленості прем’єрів двох країн передбачають, що і ставка транзиту теж стане ринковою.

Про самі ціни ще не говорять

Конкретних чи хоча б приблизних цін джерело не навело.

Інтернетом поширюється запущена російським державним телеканалом «Весті» версія, що ціна на газ для України, мовляв, складе 376 доларів за тисячу кубометрів.

Це число отримане механічним відніманням 20 відсотків від числа в 470 доларів, яке названо ціною на газ у першому кварталі нинішнього року «для країн, суміжних із Україною».

При цьому не згадано, що в будь-якому разі ціна для України має бути нижчою принаймні на суму вартості транзиту через українську територію.

Припущення російського телеканалу ніхто офіційно ще не коментував.

Минулого року ціна газу для України становила 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту, яка має зберегтися й на цей рік, – 1,7 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

Дотепер ціна газу для України встановлювалася раз на цілий рік наперед.

Посередників не буде, і моніторинг стане не потрібен

Російський «Газпром» і «Нафтогаз України» також укладуть прямий контракт на постачання газу для України.

Це є другим із найважливіших моментів останніх російсько-українських газових домовленостей, повідомило джерело в уряді Росії.

Цей факт разом із домовленістю про європейську формулу ціни на газ для України, вважає джерело, «по суті, фіксують повну прозорість, передбачуваність і ринковий характер відносин України і Росії в газовій сфері».

Джерело також заявило, що після очікуваного в понеділок підписання російсько-українських газових документів і поновлення транзиту російського газу до Європи територією України відпаде й необхідність у міжнародних моніторингових місіях на газовимірювальних станціях України й Росії і місіях для контролю технічного стану газотранспортної системи України.

Так само не буде потрібно й створювати консорціум для закупівлі для України технічного газу, необхідного для функціонування газотранспортної системи, сказало джерело. Створенням такого консорціуму займався останніми днями прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Як сказало російське джерело, після підписання контракту «сторони зможуть самостійно і прозоро контролювати всі ці питання».
XS
SM
MD
LG