Доступність посилання

ТОП новини

У газового конфлікту з’явився внутрішньоукраїнський фронт


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Київ – Голова уряду продовжує наполягати на усуненні з газового ринку компанії «РосУкрЕнерго». Тим часом один із її співвласників – бізнесмен Дмитро Фірташ – звернувся з листом до Голови Верховної Ради Володимира Литвина, в якому просить дозволити йому виступити в парламенті.

У четвер Юлія Тимошенко заявила, що уряд планує на базі локальних газопроводів створити державні газопостачальні компанії. Вона наголосила, що зараз газові мережі не належать газопостачальникам.
«На базі локальних газопроводів ми створюватимемо державні обласні компанії, які гарантуватимуть доставку газу споживачам, – сказала Юлія Тимошенко. – І хочу сказати, що це буде зроблено у строгій відповідності із законом і діючою Конституцією – ніде нічого не буде порушено. І вистачить сьогодні одній приватній компанії крутити всією країною з постачанням газу районам, містам і областям – це повинно бути державною функцією і держава повинна в повному об’ємі нести за це відповідальність».
Очевидно, цей крок спрямований проти компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ), бо раніше один із її власників Дмитро Фірташ заявив, що компанія контролює низку облгазів.
«РосУкрЕнерго» прагне до сесійної зали
Тим часом, сам співвласник РУЕ просить спікера Верховної Ради надати йому можливість виступити з парламентської трибуни. У листі, з яким бізнесмен звернувся до керівництва Верховної Ради, пан Фірташ відзначає, що окремі депутати неодноразово висловлювали безпідставні звинувачення на адресу «РосУкрЕнерго». У зв’язку з цим він хоче викласти свою позицію щодо діяльності компанії, а також дати своє бачення політики України у сфері газопостачання.
Керівництво Верховної Ради ще не обговорювало можливість заслухати в парламенті співвласника РУЕ. Про це на брифінгу в четвер повідомив віце-спікер Микола Томенко. За його словами, якщо фракції ухвалять відповідне рішення на погоджувальній раді, то це може статися.

Фірташу радять спочатку поспілкуватися зі слідчим

Проте парламентарі налаштовані здебільшого скептично щодо такої перспективи.
«Роль Фірташа зараз є шкідливої для України, – каже член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, член фракції БЮТ Михайло Волинець. – Він представляє не дуже відкритий бізнес – як посередник і як постачальник 75% газу споживачам України. Я не бачу потреби його тут слухати. Я думаю, йому варто сьогодні спілкуватися зі слідчими».
На думку іншого члена паливно-енергетичного комітету, депутата-нашоукраїнця Юрія Костенка, співвласнику РУЕ варто було б зголоситися раніше, коли в парламенті були спеціальні слухання щодо газу. «Позавчора були парламентські слухання, – каже парламентар. – А просто під Фірташа відкривати дискусію – так не прийнято у Верховній Раді. Він може виступити на засіданні комітету з питань паливно-енергетичної політики».
Регіонали пересварилися через «РосУкрЕнерго»
Проте невизначеною з цього приводу залишається позиція найбільшої фракції Верховної Ради – Партії регіонів. Позицію регіоналів на прохання Радіо Свобода прокоментував депутат Сергій Льовочкін, якого прем’єр звинуватила в лобіюванні інтересів РУЕ: «Це питання ще не обговорювали на фракції. Я думаю, якщо таке питання постане, то ми будемо визначатися».
Що ж до звинувачень голови уряду на свою адресу, Сергій Льовочкін зазначив, що прем’єр просто шукає, на кого б звалити провину за власні помилки.
Звинувачення на адресу «РосУкрЕнерго» та двох депутатів-регіоналів, а також відповідь прем’єрові регіонала Юрія Бойка викликали у фракції Партії регіонів неоднозначну реакцію. Скажімо, депутат Нестор Шуфрич засудив свого колегу Юрія Бойка.
Таким чином, у російсько-українського газового конфлікту виник новий фронт – суто внутрішньоукраїнський.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG