Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовилися домовитися


Архівне фото 2 жовтня 2008 р. Цього дня Тимошенко і Путін підписали меморандум, що перехід на ринкові ціни протриває три роки
Архівне фото 2 жовтня 2008 р. Цього дня Тимошенко і Путін підписали меморандум, що перехід на ринкові ціни протриває три роки

Прага – Україна ще лише на один рік отримає скидку на газ у 20 відсотків, але за це сама не підніме ставку транзиту ані на відсоток. Документи про це мали б підписати в понеділок. Доти газу для Європи не буде.

Переговори делегацій України і Росії в Москві на чолі з головами урядів двох країн Юлії Тимошенко і Володимира Путіна закінчилися вже по півночі в ніч на неділю, протривавши понад п’ять годин.

Але на них домовилися, що документи, які фіксують ціну на газ для України та транзит через її територію до Європи, будуть підписані в понеділок, 19 січня.

Протягом неділі ж «Нафтогаз України» і російський «Газпром» будуть далі працювати над ними.

У понеділок Юлія Тимошенко знову прилетить до Москви, де планується ці документи підписати.

«Дійсно, переговори були нелегкими, але ми дійшли згоди, що дозволяє підписати всі необхідні документи», – сказала вона.

За її словами, «всі поставки, всі потоки» транзиту російського газу до Європи через Україну будуть поновлені відразу після підписання документів про умови постачання російського природного газу до України та про умови його транзиту до країн Європи.

Наразі не відомо, коли саме може поновитися це постачання і в разі, якщо документи таки підпишуть у понеділок, як нині планується.

Розрахункова доба в «Газпрому» починається о 8-й ранку за московським часом (9-й за київським, 10-й за середньоєвропейським).

У суботу зранку «Газпром» п’ятий день поспіль подав «Нафтогазові» ту саму заявку на транзит, яку українська сторона перед тим чотири рази відмовилася виконувати як технологічно неприйнятну, і вп’яте сам відкинув прохання України змінити цю заявку, щоб її можна було виконати.

Конкретних цін не назвали

Тим часом на суботньо-недільних переговорах Росія і Україна також домовилися, що 2009 року Москва надасть Києву 20-відсоткову скидку в ціні на газ проти ринкової.

Але так буде за умови, що й Україна зберігає пільгову ставку транзиту своєю територією за ціною 2008 року, оголосив Путін після закінчення переговорів.

А з 1 січня 2010 року обидві країни перейдуть на ціноутворення на природний газ і на тарифи його транзиту «за європейською ціною», сказав він.

Конкретних цифр Путін не назвав.

На початку жовтня минулого року ті ж самі Путін і Тимошенко підписали меморандум, який передбачав зовсім інші умови: трирічний період поступового переходу до ринкових цін і на газ для України, і на його транзит.

Останнім часом російські керівники заявляли, що меморандум втратив чинність, так і не набувши її, українські ж наполягали на необхідності дотриматися його засад.

За словами Москви, Києву пропонували «пільгову» ціну в 250 доларів за тисячу кубометрів, від якої він відмовився, відтак Росія стала вимагати «ринкової» ціни, яку спершу визначала в 418 доларів, потім у 450 і врешті в 470.

При цьому в Росії заявляли, що ставка транзиту мусить залишитися незмінною на нинішньому рівні.

Натомість у четвер у Секретаріаті Президента України оголосили, що подали Росії власні розрахунки. За ними, з урахуванням меморандуму про 3-річний період поступового переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку, «економічно обґрунтована базова ціна» у першому кварталі 2009 року мала б коливатися від 192,6 доларів за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 доларів при ставці у 2,47 долара.

При цьому йдеться лише про ціну на перший квартал, бо наступними місяцями ціни на газ, із відставанням пов’язані з цінами на нафту, будуть падати.

А в середині минулого тижня «Нафтогаз» заявляв, що мав намір наполягати на ціні в 201 долар на весь 2009 рік і при цьому на збільшенні транзитної ставки до 2,05 долара.

Минулого року ціна газу для України становила 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту – 1,7 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

Президент і Прем’єр не такі вже й єдині

У п’ятницю, напередодні візиту до Москви, Тимошенко заявила, що одним із основних принципів московських переговорів для неї будуть «взаємовигідні» ціни на газ та транзит.

Вона також наголосила, що уряд України не зв’язує питання про укладання угоди про постачання природного газу для України з питанням про поновлення транзиту газу до Європи.

Також у її заяві наголошено, що уряд «бере на себе всю повноту відповідальності за подолання не нами ініційованої кризи в газових відносинах з Росією».

«Для того, щоб діяти ефективно та відповідально, в газовій дипломатії буде тільки одна урядова лінія, яка і буде неухильно втілюватися в життя. Я не дозволю нікому в паралельному режимі управляти переговорним процесом та керувати «Нафтогазом» для його зриву», – заявила Юлія Тимошенко.

У той самий час у п’ятницю, з різницею в кілька хвилин, і Президент Віктор Ющенко оприлюднив заяву протилежного змісту – що питання про постачання природного газу до України, а також про транзит газу українською територією взаємопов’язані і мають розглядатися в одному пакеті.

Від початку нинішньої газової кризи прилюдні вельми напружені стосунки між Президентом і Прем’єр-міністром притлумилися, натомість лунали заяви, що обидва керівники мають у газовому питанні спільну позицію.

Але вже в п’ятницю, напередодні візиту Юлії Тимошенко до Москви, Секретаріат Віктора Ющенка видав низку різко критичних до неї заяв, які звинувачували Прем’єра в проросійській позиції, серед того й щодо газу. Відповіддю на них і стала вище цитована заява голови уряду.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

XS
SM
MD
LG