Доступність посилання

ТОП новини

Переговори з енергетичної безпеки у Києві не увінчалися спільною заявою


Київ – Українські керманичі в п’ятницю обговорювали питання енергетичної безпеки з європейськими колегами – зі Словаччини, Польщі, Молдови. Проте спільної заяви за результатами зустрічі з питань енергетичної безпеки не було.

Прес-служба Президента України анонсувала зустріч з питань енергетичної безпеки України, Словаччини, Молдови та Польщі на рівні Глави української держави Віктора Ющенка, президента Словаччини Івана Гашпаровича, прем'єр-міністра Молдови Зінаїди Гречаної та міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. Вихід до преси за наслідками переговорів був запланований ще на півдругої дня. Проте ця подія так і не відбулася.
Ситуацію прокоментував керівник енергетичних програм Центру імені Олександра Разумкова – Володимир Саприкін: «Ми побачили, а точніше, не почули нічого. Загалом, планувалося інше, більш солідне представництво. Мені здається, що офіційні особи, що зібралися в Києві, поки що не готові висловити свою думку. По-перше, вони її ще не сформували, а по-друге, можливо, вони не хочуть до переговорів прем'єр-міністрів України та Росії, запланованих на суботу, випереджати події».
Із заявою на підтримку України виступив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Він наголосив, що сам факт його перебування в Києві сьогодні є жестом підтримки на адресу України. Також він привітав переговори, що мають відбутися в суботу в Москві. І підтримав позицію України щодо того, що енергетичній саміт логічно було би провести в одній з європейських країн, а не в Москві. Також українська і польська сторони зійшлися на думці, що постачання газу до Європи не має залежати від проведення самітів.
«У газовому питанні Польща і надалі підтримує ринкові і прозорі рішення і противиться шантажеві та монополізму», – заявив Радослав Сікорський.

Консультації перед переговорами

Увечері Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко бере участь у переговорах Президента України Віктора Ющенка з Президентом Словаччини Іваном Гашпаровичем і Прем’єром Молдови Зінаїдою Гречаною. Про це повідомив на брифінгу в Секретаріаті Президента Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної політики Богдан Соколовський.
Як повідомляє УНІАН, відповідаючи на запитання журналістів, чи сформовані директиви Президента для української урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром Тимошенко на завтрашні переговори з прем’єр-міністром Росії, Соколовський сказав, що голова уряду зараз бере участь у цих консультаціях і, можливо, після закінчення цих переговорів стане відомо про директиви. Уповноважений Президента знову відзначив, що з газових питань Глава держави і Прем’єр-міністр мають загальну позицію.

Новий-старий газотранспортний консорціум

У перебігу двосторонніх зустрічей Віктор Ющенко запевняв закордонних гостей, що Україна завжди була і буде надійним виконавцем своїх зобов'язань як країни-транзитера.
Натомість Росія знову запропонувала створити міжнародний газовий консорціум з транзиту російського газу до Європи. Заступник голови Секретаріату Президента Роман Безсмертний назвав цю ідею неактуальною. За його словами, консорціум потрібен Росії, щоб отримати кошти для побудови нових газопроводів – в обхід України.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG