Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ заспокоює Путіна


Співвласник компанії «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ наголошує, що Україна є для нього усього лише дотацією: у 2005-2007 компанія дотувала майже 5 млрд. доларів в український бюджет. Таку інформацію пан Фірташ навів у інтерв'ю російській радіостанції «Эхо Москвы» та російській діловій газеті «Ведомости».

Досить цікаво, що свою інформаційну компанію найбільш загадковий вітчизняний олігарх почав саме з Росії, а не з України. Так, він запропонував виступити в українському парламенті, проте розлогу схему стосунків «РосУкрЕнерго» з українськими споживачами почули насамперед російські радіослухачі.

У своєму інтерв’ю пан Фірташ дозволив собі жорстко розкритиковувати главу українського уряду Юлію Тимошенко, а от із її російським колегою Володимиром Путіним був набагато обережнішим. І це незважаючи на той факт, що сам пан Путін якраз і висловив сумніви у діловій репутації його фірми на зустрічі із журналістами, а про самого пана Фірташа відгукнувся просто зневажливо – «якийсь там».

Однак Дмитро Фірташ цього вирішив просто не помітити, ігноруючи очевидний факт цієї зневаги. Він сказав журналістам, що Путін мав на увазі щось інше.

Бізнес «РосУкрЕнерго» – ніщо без порозуміння із «Газпромом»

Мотивації Дмитра Фірташа важко зрозуміти, коли він говорить про багатомільярдні дотації Україні – так не діє жодна комерційна структура, а вважати «РосУкрЕнерго» просто благодійницьким об’єднанням навряд чи варто. Однак намагання пояснити свої дії якраз у Москві, а не в Києві, виглядають набагато більш логічними. Адже бізнес «РосУкрЕнерго» – ніщо без порозуміння із «Газпромом». Більше того, російський газовий монополіст, за визнанням того ж пана Путіна, володіє половиною акцій компанії.

Колишній генеральний директор «РосУкрЕнерго» Костянтин Чуйченко працює керівником Контрольного управління адміністрації президента Росії Дмитра Медведєва. Так що звинувачення з боку Путіна для Фірташа – це своєрідна «чорна мітка».

Олігарх має можливості не звертати особливої уваги на українське керівництво, бо усвідомлює всю глибину боротьби між керівниками держави і свої власні позиції в енергетиці. Однак не звертати уваги на Путіна – це вже занадто. Всі бізнесмени, що припускалися такої помилки, переставали бути бізнесменами – і це ще в кращому випадку.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG