Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія підписали газовий контракт до 2019-го року


Документи в Будинку уряду підписали голова правління «Газпрому» Олексій Міллер і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина в присутності прем'єр-міністрів двох країн. У Секретаріаті Президента, тим часом, уже підрахували, що європейська ціна газу для України в 2009 році має становити близько 199 доларів за тисячу кубометрів. Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін упродовж двох днів вирахує точну вартість газу для України за затвердженою з Росією формулою, однак вважає, що вона складе менше $250.

Росія й Україна в понеділок у Москві підписали 10-річні контракти на постачання газу споживачам України і транзит російського газу через українську територію.

Документи в Будинку уряду підписали голова правління «Газпрому» Олексій Міллер і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина в присутності прем'єр-міністрів двох країн.

Як заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, тепер посередників у торгівлі російським газом з Україною не буде.

«Виділю головне: у торгівлі природним газом Росія й Україна переходять на ринкову європейську формулу вирахування ціни вже з 1 січня 2009 року. Крім того, зі схем розрахунків за поставлений газ цілком виключаються різного роду посередницькі структури», сказав Путін.

У Секретаріаті Президента підрахували, що європейська ціна газу для України в 2009 році має становити близько 199 доларів за тисячу кубометрів

Про це заявив уповноважений Президента Богдан Соколовський. «При застосуванні вищезазначених умов формування ціни для України і запропонованої Російською стороною знижки у 20% від ринкової ціни, середньорічна ціна газу для українських споживачів на українсько-російському кордоні мала б складати 199 доларів США», - заявив він.

Натомість, додав він, російська сторона пропонує на перший квартал 2009 року встановити для України фактичну ціну 360 доларів США за 1000 куб.м природного газу, яка вираховується за 20% знижкою від базової ціни 450 доларів США.

«Отже, для України пропонуються гірша ціна на газ, ніж для інших європейських країн, зокрема Угорщини», – наголосив Соколовський.

«Окрім цього, російська сторона вимагає зберегти у 2009 році транзитну ставку 2008 року – 1,7 долара США за 1000 куб.м на 100 км, чим порушується принцип паритету щодо приведення до ринкових значень і ціни на газ, і транзитної ставки», – додав він.

«Враховуючи українсько-російські домовленості і письмові взаємні зобов'язання, зокрема принцип паритету при формуванні ціни на газ для України і ставки на транзит по території нашої держави, при наданні російською стороною 20% знижки від ринкової ціни 248 доларів США, українська сторона зобов'язана надати російській стороні 20-відсоткові знижки на ставку транзиту, тобто 20% від вищенаведеної ринкової ставки транзиту, що складає близько 3,2 долара США за 1000 куб.м на 100 км», – йдеться в повідомленні.

«Очевидно, що Україна як найбільший оптовий покупець російського природного газу (близько 55 млрд.куб.м на рік) і найпотужніший його транзитер (80% від обсягів усіх поставок до Європи) має підстави розраховувати на значну сталу знижку ціни на газ від «Газпрому» при економічно обґрунтованій ставці транзиту, що удвічі вища за минулорічну», – додав він. Це нормальна ринкова практика.

Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін упродовж двох днів вирахує точну вартість газу для України за затвердженою з Росією формулою, однак вважає, що вона складе менше $250.

Середньорічна ціна газу для України може бути меншою за $250 – «Газпром»

Про це повідомив голова правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

За його словами, для формування ціни на газ упродовж року буде використано формульний підхід.

Тим часом, у Москві відбувається зустріч прем’єрів України та Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна.

Очікується, що вони мають бути на підписанні контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом» про прямі поставки російського газу в Україну, а також документів про умови транзиту газу територією України до країн Європи.

Тимошенко знову в Москві

Як повідомили у прес-службі Кабінету Міністрів, очікується, що під час візиту вона разом з російським колегою Володимиром Путіним будуть присутні при підписанні контрактів між «Нафтогазом України» та «Газпром» про прямі поставки російського газу в Україну, а також документів про умови транзиту російського газу територією України до країн Європи.

Напередодні Тимошенко й Путін домовилися, що в 2009 році ціна на газ для України буде на 20% нижче, ніж європейська, за умови збереження ставки транзиту на рівні 2008 року.

«Нафтогазові України» і російському «Газпрому» доручили доопрацювати необхідні документи.


Газ для України: Європейська ціна, без посередників і моніторингу

Такі головні моменти домовленостей, досягнених на переговорах у Москві, назвало в неділю журналістам у російській столиці неназване джерело в уряді Росії.

По суті, головним підсумком суботньої газової конференції в російській столиці і переговорів там голів урядів України і Росії, що протривали до ночі на неділю, стала їхня домовленість, що вже від 1 січня цього року вся газова торгівля між ними «здійснюватиметься на основі європейської формули обчислення ціни», повідомило в Москві журналістам у неділю джерело в уряді Росії, яке не називають на ім’я.

При цьому нинішнього року ця ціна на газ застосовуватиметься з 20-відсотковою знижкою, а Україна залишає Росії пільговий тариф на транзит російського газу.

А з 1 січня наступного року ця європейська формула визначення ціни газу діятиме без знижки, додало джерело, не сказавши при цьому про вартість транзиту російського газу наступного року. Раніше повідомляли, що домовленості прем’єрів двох країн передбачають, що і ставка транзиту теж стане ринковою.

Про самі ціни ще не говорять

Конкретних чи хоча б приблизних цін джерело не навело.

Інтернетом поширюється запущена російським державним телеканалом «Весті» версія, що ціна на газ для України, мовляв, складе 376 доларів за тисячу кубометрів.

Це число отримане механічним відніманням 20 відсотків від числа в 470 доларів, яке назване ціною на газ у першому кварталі нинішнього року «для країн, суміжних із Україною».

При цьому не згадано, що в будь-якому разі ціна для України має бути нижчою принаймні на суму вартості транзиту через українську територію.

Припущення російського телеканалу ніхто офіційно ще не коментував.

Минулого року ціна газу для України становила 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту, яка має зберегтися й на цей рік, – 1,7 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

Дотепер ціна газу для України встановлювалася раз на цілий рік наперед.

Посередників не буде, і моніторинг стане не потрібен

Російський «Газпром» і «Нафтогаз України» також укладуть прямий контракт на постачання газу для України.

Це є другим із найважливіших моментів останніх російсько-українських газових домовленостей, повідомило джерело в уряді Росії.

Цей факт разом із домовленістю про європейську формулу ціни на газ для України, вважає джерело, «по суті, фіксують повну прозорість, передбачуваність і ринковий характер відносин України і Росії в газовій сфері».

Джерело також заявило, що після очікуваного в понеділок підписання російсько-українських газових документів і поновлення транзиту російського газу до Європи територією України відпаде й необхідність у міжнародних моніторингових місіях на газовимірювальних станціях України й Росії і місіях для контролю технічного стану газотранспортної системи України.

Так само не буде потрібно й створювати консорціум для закупівлі для України технічного газу, необхідного для функціонування газотранспортної системи, сказало джерело. Створенням такого консорціуму займався останніми днями прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Як сказало російське джерело, після підписання контракту «сторони зможуть самостійно і прозоро контролювати всі ці питання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG