Доступність посилання

ТОП новини

Інавгурація Барака Обами у вівторок може побити рекорди


Прага – Барак Обама, перебравши в вівторок посаду президента США, стане першим темношкірим головою американської держави. І це буде далеко не єдина незвична річ.

Уже в неділю у виступі на одному з перших масових інавгураційних заходів — концерті в Вашингтоні —Барак Обама попередив близько сотні тисяч присутніх, що на Америку чекають непрості часи, і швидкого порятунку від самої зміни президента не буде. «У перебігу нашої історії лише кілька лічених поколінь мусили постати перед такими серйозними викликами, які чекають на нас просто зараз. Наша країна в стані війни. Наша економіка в стані кризи», – сказав він.

Водночас він запевнив, що дослухатиметься до прагнень простих американців: «У час, коли я готуюся перебрати президентську посаду, я щодня братиму з собою ваші голоси, входячи до Овального кабінету – голоси чоловіків і жінок, які мають різні історії, але спільні надії, які хочуть лише того, що було обіцяно нам, американцям – щоб ми могли змінити наші життя так, як ми хочемо, і побачити, що наші діти піднялися вище за нас».

Президентську присягу Барак Обама промовить, поклавши руку на ту саму Біблію, на якій присягав його улюблений герой, Авраам Лінкольн, 1861 року. Лінкольн, як і Обама, перед обранням був законодавцем від штату Ілінойс, а на посаді президента скасував рабство і об’єднав країну після перемоги в Громадянській війні. Якраз цього року минає 200 років від народження Лінкольна.

Його Біблія – не єдина цього разу особливість загалом стандартної інавгураційної церемонії. Серед інших – виступи на ній відомої співачки в стилі «соул» Арети Франклін, популярного, хоч і вельми консервативного проповідника Ріка Воррена чи молодого поета, який прочитає інавгураційного вірша.

Най-най-най…

Нинішня інавгурація також, як виглядає, стане найдорожчою дотепер у США, викличе найсерйозніші заходи безпеки і приверне найбільшу увагу.

Невеличкий округ Колумбія, як офіційно називається столиця США, з приблизно 600 тисяч населення витрачає майже 50 мільйонів доларів на те, щоб прийняти, розмістити і захистити очікуваних і рекордних майже 2 з половиною мільйони учасників і глядачів. Уперше для них відведуть цього разу всю Національну площу – широченний бульвар-парк, що простягнувся майже на 2 кілометри від Капітолію, будівлі, де засідає Конгрес, до обеліска-пам’ятника Джорджеві Вашингтону. Вздовж неї розставили кількадесят величезних екранів, на яких транслюватимуть перебіг церемонії.

Значну територію в центрі міста перекривають для автомобілів – набагато більшу, ніж будь-коли дотепер. Під час святкувань у місті працюватимуть безпрецедентні кількості силовиків із десятків різних правоохоронних структур.

Як воно буде

Урочистості почнуться близько 6-ї вечора за Києвом. Перед цим Джордж Буш, іще президент США, запросить Барака Обаму до Білого дому в гості. Через кілька годин Обама повернеться туди господарем.

Обидва вирушать до Капітолію. Звідти Буш до Білого дому вже не повертатиметься.

Сама церемонія, з музикою, співами, віршами й промовами протриває просто на східцях Капітолію, в спеціально збудованій скляній будові з підігрівом, приблизно півтори години – і близько пів на сьому вечора за Києвом, а в Вашингтоні буде пів на першу дня, Америка матиме 44-го президента, якого приведуть до присяги після обраного з ним віце-президента Джо Байдена.

Особливі очікування й від інавгураційної промови Барака Обами. Кажуть, що вона може дорівнятися до легендарного інавгураційного виступу Джона Кенеді, який 1961 року заявив, звертаючись до американців: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас – питайте, що ви можете зробити для вашої країни». А до громадян інших країн він адресував слова: «Не питайте, що Америка зробить для вас, але що ми разом можемо зробити задля свободи людини».

Відтак новий і колишній президенти дадуть у Капітолії обід для двох сотень провідних політиків світу.

Свято для всіх

А по тому почнеться справжнє святкування.

По Пенсильванія-авеню – проспекті, що з’єднує Капітолій із Білим домом – пройде святковий парад, а потім проїде й кортеж Обами. У місті розпочнуться десятки святкових балів найрізноманітнішого ґатунку, від виключних заходів для відібраних гостей за запрошеннями до популістських, відкритих для всіх, і Обама з дружиною відвідають десять із них.

А для тих, хто не дістанеться на бал, приготували можливість добре відсвяткувати прихід до влади нового президента самому: вашингтонські бари, як виняток, отримали дозвіл закритися на чотири години пізніше, ніж звично, – о п’ятій ранку.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

XS
SM
MD
LG