Доступність посилання

ТОП новини

Криза кризою, а з державною допомогою можна купити й нове авто


Німеччина – У Німеччині в автосалонах, попри економічну кризу, зараз побільшало не тільки потенційних, але й реальних клієнтів. Замислитися над придбанням нової машини людей спонукали державні антикризові й екологічні заходи. ЩОб пожвавити кон’юнктуру на автомобільному ринку, німецька держава виплачує своїм громадянам грошові премії за утилізацію старих машин.

2500 євро за автомобіль, який проїздив понад 9 років і який, щонайменше, рік належить одному й тому самому власнику. Головна передумова виплати такої суми – придбання нової машини.
Судячи з усього така ідея зацікавила німців. Лише цього тижня довідкова служба відповідного федерального відомства в місті Ешборн отримала понад 250 тисяч дзвінків від потенційних клієнтів.
В автосалонах знову людно
За словами торговця машинами з Дортмунда Ганса-Йоахіма Флора, люди не обмежуються лише запитаннями, а, незважаючи на економічну кризу, купують нові авто. «Ще на початку січня ми дивилися на цей рік дуже критично й робили вкрай невтішні прогнози. Але відтоді, як держава почала виплачувати так звану екологічну премію, справи помітно пішли вгору», – зазначає торговець автомобілями.
В автосалонах більше не панує тиша й спокій, як це було торік, коли обсяги продажу машин впали в Німеччині до найнижчої за останні 20 років позначки. Автомобільні концерни включилися в Німеччині у боротьбу за клієнтів. На радіо й телебаченні одна реклама автомобілів замінює іншу. Більшість торговців беруть на себе навіть усі формальності з оформлення утилізації машини, щоб клієнти тільки купували.
На думку експертів, переможцем цього змагання стануть передусім виробники дешевших машин, оскільки для тих, хто їздить на дорогих лімузинах невелика сума грошей від держави не мають великого значення.
Екологи критикують
Водночас не бракує й критичних голосів. Передусім екологи говорять про недоліки такого нововведення. «Якщо вже й вирішили вдатися до цього заходу, то слід було прив’язати його хоча б до купівлі екологічних автомобілів», – вважає представник Федерального союзу екології й захисту довкілля Дірк Янсен.
Автомобільна ж промисловість дивиться в ці дні передусім на обсяги продажу і вказує на вкрай позитивну тенденцію. Дехто не виключає, що завдяки державній премії за утилізацію старих машин у Німеччині цього року продадуть на 600 тисяч нових авто більше.
(Німеччина –Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG