Доступність посилання

ТОП новини

Депутати хочуть почути і Тимошенко, і Ющенка


Пленарне засідання Верховної Ради України, 3 лютого 2009 р.
Пленарне засідання Верховної Ради України, 3 лютого 2009 р.

Київ – Блокування парламентської трибуни у вівторок завершилося перемогою фракції Партії регіонів. Верховна Рада погодилася розглянути у четвер, 5 лютого, першим питання про соціально-економічну ситуацію в країні і дії органів влади щодо подолання кризи. За наслідками розгляду цього питання буде проголосована, зокрема, і постанова про довіру Кабінету Міністрів. Проте не виключено, що розгляд питання закінчиться на користь уряду.

Маючи намір прозвітувати у вівторок, Юлія Тимошенко та урядовці прийшли до парламенту. Проте, одразу після відкриття сесії, парламентська трибуна була заблокована депутатами з фракції Партії регіонів.

Тимошенко – обурена, Янукович – наполягає


Голова уряду висловила обурення з приводу такої поведінки політичних опонентів. «Якщо вже ініціювали відставку уряду, то майте елементарну чоловічу мужність і політичну мужність послухати, а не памперси вдягати на такі слухання, – заявила вона на брифінгу. – Уряд сидить в урядовій ложі і готовий до слухання питання про відставку в будь-який момент».

Натомість лідер опозиції продовжував наполягати, аби розгляд питання довіри уряду відбувся у четвер за присутності Президента та інших високо посадовців.

«Ми нікого не хочемо принижувати, – пояснив Віктор Янукович. – Ми хочемо правди. Ми домагаємося того, щоби підняти рівень відповідальності влади перед українським народом».

Чи є в регіоналів план?

А тим часом у парламентських кулуарах обговорювали, які власне наміри у регіоналів, чому вони так затято хочуть розглянути питання про довіру уряду саме 5 лютого.

«Насправді ситуація абсолютно абсурдна і її можна охарактеризувати одним словом – безвідповідальність, – каже голова парламентського комітети з питань нацбезпеки Анатолій Грищенко. – Партія регіонів виявилася в пастці. Причина в одному – вони підняли питання про відставку уряду, але не можуть знайти 226 голосів. Ось і все. Це свідчить про те, що Янукович, як лідер фракції, не може прорахувати на два-три кроки уперед. Бо якщо відставляти уряд, треба говорити про нову коаліцію і новий уряд. Цього немає. Саме тому вони не знають що робити. І навіть депутати з фракції Партії регіонів, які ходять тут – у кулуарах – розводять руками і не можуть пояснити свої дії».

Прем’єр розраховує на перемогу

За таких умов лідери інших політичних сил погодилися на вимоги Партії регіонів. І навіть Юлія Тимошенко, яка мала їхати у цей день у закордонне відрядження, збирається натомість до сесійної зали. За словами депутатів, бютівці пішли на поступки, бо переконані в тому, що для висловлення недовіри урядові в парламенті не вистачить голосів.

«Тимошенко буде не звітувати, а проінформує про дії уряду в умовах кризи, – заявив Радіо Свобода народний депутат Олег Ляшко (фракція БЮТ). – Прем’єр скасує відрядження, наскільки мені відомо, заради спокою – у тому числі в парламенті. Щоби донести до громадян об’єктивну інформацію, а не панікерську, як це роблять інші високопосадовці».
Депутати також запросили до Верховної Ради і Президента. Проте у них немає певності щодо того, чи відвідає Віктор Ющенко 5 лютого парламент.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG