Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову «газує», Україна – відповідає


Київ – Російсько-українська боротьба заяв триває. Темою суперечки знову є газ. А точніше, хто відшкодовуватиме збитки європейським країнам, яким через січневу газову війну довелося мерзнути. Українське МЗС висловило здивування заявою президента Росії Дмитра Медведєва, що відповідальність за наслідки газової кризи лежить на Україні. А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: ніяких збитків Україна відшкодовувати не буде.

Не минуло і місяця після підписання українсько-російських газових угод, і оптимістичних заяв підписантів, як між сторонами почалася нова перепалка. Після переговорів зі своїм болгарським колегою Георгієм Пирвановим, який офіційно порушив питання перед Росією про компенсацію за непоставлений у січні газ, президент Медведєв заявив, що це питання потрібно адресувати Україні.
«Фінальну юридичну відповідальність за проблему, що склалася несе українська сторона. На ній і мають бути локалізовані збитки. Ми розберемося з українськими партнерами. Уже те, що Україна перейшла на європейські ціни є достатньою запорукою, що ми уникнемо, як мінімум таких суперечок у майбутньому», – зазначив Дмитро Медведєв.
Українська сторона не має зобов’язань перед ЄС
Першою на заяву Президента Медведєва відреагувала Юлія Тимошенко. Вона заявила, що Україна не компенсуватиме збитки через припинення транзиту газу до Європи. «Той, хто винен, той і заплатить», – сказала вона. При цьому Тимошенко згадала, що єврокомісар з питань енергетики Андріс Пієбалґс підтвердив: Україна не була винною у припиненні транзиту газу до Європи.
Своє слово сказало і українське МЗС. Зовнішньополітичне відомство висловило здивування заявою Президента Медведєва і назвало її непартнерським та недружній кроком до України та ЄС. При цьому наголосивши: українська сторона немає ніяких двосторонніх зобов’язань перед Європейським Союзом. А Тимчасова слідча комісія парламенту, яка займається розслідуванням функціонування газотранспортної системи заперечила заяву керівництва Росії про несанкціонований відбір Україною транзитного газу.

Москва грає на ескалацію чи лише внутрішні протистояння політичних еліт?

Ще під час українсько-російських переговорів сторони визнали, що питання навколо збитків від газової війни залишається відкритим. Однак, тоді загальна увага була прикута до відновлення газових поставок, зазначає український політолог Андрій Єрмолаєв. Тепер же, питання компенсації втрат стає першочерговим. Проте з іншого боку, це є грою Москви, яка може привести до ескалації нового конфлікту.
«Ми, на жаль, не знаємо усіх численних аспектів домовленостей, які дозволяють російському президенту ось таким чином звинувачувати Україну. Якби ми це знали, можливо, реакція була б зовсім інша. Поки що ж реакція лінійна. Це може загрожувати нам новою ескалацією конфлікту вже не у питаннях постачання газу, а у питаннях втрат, які понесли споживачі у Європі і пошуку того, хто віддасть гроші», – говорить Андрій Єрмолаєв.
Росія не може визнати, що вона є винною у припиненні постачання газу до Європи, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода російський експерт Станіслав Бєлковський. Тож вона робитиме усе, аби довести, що провина лежить на Україні. Проте, на думку пана Бєлковського, це питання слід розглядати і як протистояння всередині Росії та України.
«Теперішні домовленості про постачання газу є, в першу чергу, особистими домовленостями Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Багато політичних та бізнесових гравців, зокрема, Дмитро Медведєв та Віктор Ющенко залишаються поза межами цих домовленостей. І тому це є не лише протистояння у контексті Західна Європа проти України чи Західна Європа проти Росії, або ж Україна проти Росії. Це має розглядатися і контексті протистояння всередині російської та української політичних еліт», – зазначив Станіслав Бєлковський.
Тим часом, суперечки навколо січневих газових контрактів тривають і всередині України. Президентська сторона продовжує критикувати голову уряду за підписані домовленості. «Газове» питання мають розглядати на Раді національної безпеки та оборони. Утім, засідання РНБО відкладають вже втретє.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG