Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Заява Медведєва про компенсацiю збиткiв за газ – «непартнерська»


Контракт на відновлення поставки газу підписали у Москві 19 січня 2009 р.
Контракт на відновлення поставки газу підписали у Москві 19 січня 2009 р.

Мiнiстерство закордонних справ України висловлює здивування у зв'язку із заявою президента Росії Дмитра Медведєва щодо компенсації збитків європейським країнам за наслiдки газової кризи.

«Така емоцiйна заява є непартнерським i недружнiм жестом до України та країн Європейського Союзу», – йдеться в заявi МЗС, поширенiй сьогодні вранцi.

При цьому в МЗС наголосили, що «висловлювання глави Росiйської держави про фiнансову вiдповiдальнiсть України в цьому питаннi суперечать положенням i духу чинного Договору про дружбу, спiвпрацю i партнерство мiж Україною та Росiйською Федерацiєю вiд 1997 року».

У заявi йдеться, що українська сторона «не має жодних двостороннiх юридичних зобов'язань перед країнами Європейського Союзу щодо постачання їм росiйського природного газу». А вiдповiдальнiсть за виконання договiрних зобов'язань перед європейськими споживачами в цьому питаннi лежить на росiйськiй сторонi.

Україна, зі свого боку, чітко виконувала, виконує і буде виконувати ті зобов’язання щодо транзиту російського природного газу, які випливають з легітимних договорів і контрактів, зазначають у МЗС.

Українська сторона вкотре наголосила, що не здiйснювала несанкцiонованого вiдбору газу, нагадавши, що цей факт однозначно засвiдчили спостерiгачi мiжнародної місії.

Президент Росiї Дмитро Медведєв вчора заявив, що фiнальна юридична вiдповiдальнiсть за наслiдки газової кризи лежить на українськiй сторонi.

Тимошенко: Україна не відшкодовуватиме збитки від газової кризи

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що Україна не компенсуватиме збитки через припинення транзиту газу до Європи.

«Я думаю, що той, хто винен, той і заплатить. Україна в цьому (припиненні транзиту газу в Європу) не винна», – сказала Тимошенко.

При цьому прем'єр послалася на те, що єврокомісар з питань енергетики Андріс Пієбалґс підтвердив: Україна не була винною в припиненні транзиту газу до Європи.

Крім того, Тимошенко зазначила, що, за висновками експертів, Україна несанкціоновано не відбирала газ.

У четвер російський президент Дмитро Медведєв заявив, що фiнальна юридична вiдповiдальнiсть за наслiдки газової кризи лежить на українськiй сторонi, i саме вона має вiдповiдати за фiнансовими зобов'язаннями.

Про це він сказав після переговорів зі своїм болгарським колегою Георгієм Пирвановим, який офіційно порушив питання перед Росією про компенсацію за непоставлений газ у січні.

Країни Євросоюзу з 7 до 20 січня не отримували російський газ, оскільки Росія припинила його транзит через Україну. Москва в газовій кризі звинувачувала Київ, кажучи, що він «крав газ».

Комісія парламенту: Крадіжок газу не було

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування функціонування газотранспортної системи й забезпечення газом споживачів у 2008-09 роках заперечує заяву керівництва Росії про несанкціонований відбір Україною транзитного газу.

Про це йдеться в попередньому звіті комісії, оприлюдненому її головою Інною Богословською на засіданні парламенту.

За даними комісії, з 1 до 7 сiчня «Нафтогаз України» тимчасово використовував для технiчних потреб (для забезпечення транзиту росiйського газу до Європи) 52,2 мільйона кубометрів росiйського природного газу, якi повернув згодом.

У матерiалах комiсiї, розмiщених на сайтi Верховної Ради, зазначається також, що «Нафтогаз» використовував ще 140 мільйонів кубів газу на перекомутацiю ГТС пiсля повного припинення постачань газу з Росiї, хоча росiйський «Газпром» класифiкував це як несанкцiонований вiдбiр транзитного газу.

«Тимчасова слідча комісія встановила, що під час відбору газу в діях посадових осіб «Нафтогау України» і «Укртрансгазу» не було наміру викрадення. По суті, це було тимчасове вилучення у зв'язку з технічними проблемами переведення ГТС України у зворотний режим», – сказано у звіті.

Росiйська сторона пiд час газового конфлiкту неодноразово звинувачувала Україну в крадiжках транзитного газу.

Єврокомiсар Андрiс Пiєбалґс наприкiнцi сiчня повiдомив, що європейський спостерiгачi не встановили факту крадiжки газу в Українi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG