Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російське газове протистояння закінчилося. Крапка?


Гості Свободи: Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук, екс-міністр економіки та Юрій Вітренко, експерт з газових питань

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Панове, що означають ці числа: 20% знижка і ставка транзиту на рівні 2008?
Володимир Лановий: Росія хоче красиву міну зіграти при поганій грі, і своїх громадян запевнити, що Україна такий же споживач, тобто ніяких пільг, як практично європейські споживачі.
Володимир Лановий
Володимир Лановий:
По-перше, неясність, нечіткість інформаційного повідомлення всіх нас трошки турбує, тому що, можливо, за цим стоять не такі вже й зручні чи успішні для нас перемови, або просто Росія хоче красиву міну зіграти при поганій грі, і своїх громадян запевнити, що Україна такий же споживач, тобто ніяких пільг, як практично європейські споживачі.
Тому ми з вами поки що не можемо остаточно поставити крапку і чесно про все сказати.
Передбачення, що, можливо, в першому кварталі 360, а далі буде 190, то треба бачити контракти, щоб там все було записано.
- Це числа, які насправді сьогодні озвучувалися упродовж цілого вечора по підписанню контракту. Тобто, йшлося і про 360, виходячи зі знижки у 20%, якщо ціна 450, тоді 360.
Потім говорилося, що середньорічна ціна складатиме 250-235 доларів, про що заявила Тимошенко в Москві.
199 доларів, якщо я не помиляюся, то це вже належать слова Секретаріатові Президента, тобто панові Соколовському, про те, що стільки мало б бути з урахуванням 20% знижки. Але це вже в другому півріччі.
Володимир Лановий: Я просто повторюю, що чіткості немає. Як буде записано в контракті, так тоді ми будемо оцінювати, чи це успішний контракт, чи не успішний контракт.
Володимир Лановий: 360 доларів в першому кварталі – це надзвичайно висока ціна…
В усякому разі 360 доларів у першому кварталі – це надзвичайно висока ціна, яка насправді буде не те, що…
- Що значить, що «надзвичайно висока ціна»? Пане Лановий, давайте…
Володимир Лановий: Ну, давайте порахуємо.
Якщо ціна була 179 доларів, а зараз вона зросте в 2,5 рази, плюс курс гривні у нас в Україні майже в 2 рази, ну, в 1,8 разів зменшився, то, значить, для внутрішнього споживання ця ціна в 360 доларів, то це треба 2,5 помножити на 1,8, тобто в 5 разів.
- А давайте ще скажемо людям правду про те, що в Росії пересічний споживач, який опалює, можливо, газом власну оселю або споживає газ, там спалюючи в газовій плиті або ще в якийсь інший спосіб, платить ціну більшу, аніж платять українські споживачі. І це є правда.
Так само, як і за комунальні послуги…
Володимир Лановий: Тому що ми споживаємо
Ну, це наша внутрішня політика.
- І за комунальні послуги в Росії платять набагато більше, ніж в Україні.
Володимир Лановий: Те, що ці недомовленості з Росією є результатом нереформованості газової промисловості в Україні як такої, то це не підлягає ніякому сумніву.
Тобто, якщо б у нас був внутрішній ринок газу, якби наші виробники бажали більше виробляти газу, і інвестори прийшли в Україні, а вони не йдуть через таку ціну, через такі обмеження монополістичні щодо подачі газу в трубу, а в нас запаси газу достатньо великі для того, щоб ми мали можливість повністю себе і промислові та непромислові потреби забезпечити.
Оце наша нереформованість і привела, що Путін нам вказує, що ви там перепродаєте газ дорожче, ніж у нас купуєте.
Він, так би мовити, трошки втручається в наші справи. Це перше. А по-друге, він має рацію, мовляв, що ж ви нам одне кажете, а свій газ продаєте по пільгових цінах?
- Давайте В.В.Путіна лишимо росіянам, оскільки це їхній прем’єр. Хай собі знаходять раду з ним. І сьогодні про нього згадала Юлія Тимошенко...
Юрій Вітренко: Наскільки я читав з останніх новин, то навіть Юлія Володимирівна не розуміє, яка буде ціна. Вона сказала…
- Два дні треба їй, щоб порахувати…
Юрій Вітренко: Ми просто погодилися на ті формули, які нам просто дав «Газпром». «Газпром» ще навіть не встиг оформити ці формули, які ми повинні будемо використовувати.
Юрій Вітренко:
Тобто, з огляду на це, здається, що ми просто погодилися на ті формули, які нам просто дав «Газпром». «Газпром» ще навіть не встиг оформити ці формули, які ми повинні будемо використовувати.
- Ну, знову взяли дістали попіл і посипали голову.
Насправді сьогодні Секретаріат Президента чітко сказав словами того ж пана Соколовського на брифінгу про те, що пан Дубина, очільник «Нафтогазу», отримав чіткі директиви від Президента України.
До того (я хотів би вам нагадати) 18 січня, буквально вчора, на прес-конференції Дмитро Медведєв сказав, що під час розмови зі своїм колегою Віктором Ющенком він дізнався, що позиція Прем’єра і Президента України в газовому питанні тотожні.
То ж чи могла Україна в такий спосіб… Просто не могли їхати, як на заклання в Москву. Правда ж?
Юрій Вітренко: У мене є певний досвід спілкування з «Газпромом», певних перемов з «Газпромом», а також отримання там директив.
Юрій Вітренко
Мені здається, що коли Ви кажете, що чіткі директиви, то вони все ж таки не настільки чіткі…
- Я зараз цитував представників Секретаріату Президента і президента РФ.
Юрій Вітренко: Мені здається, що це більш політична заява, яка просто повинна засвідчити якусь певну єдність між Президентом та Прем’єром.
Але перемови, наскільки вони потрібні, щоб вони були, то це перемови щодо формул, компонентів цих формул, коефіцієнти.
Я не думаю, що наш Президент або наш Прем’єр настільки розуміються на цих коефіцієнтах і компонентах, щоб вони давали чіткі директиви, які повинні бути коефіцієнти і компоненти цих формул. Тому мені здається, що це питання все ж таки більш складне з технічної точки зору.
Але наразі я погоджуюся з паном Володимиром, що зарано про це казати, тому що ніхто, навіть Юлія Володимирівна не знає, яка це формула, як за нею обраховувати, принаймні, початкову ціну газу для першого кварталу.
Що стосується ставки транзиту…
- Я утримуюся зараз від коментарів. Таке враження, що українці ніколи нічого не знають, навіть те, що підписали.
Я ще раз запитую, що значить 20% знижка і ставка транзиту на рівні 2008 року? Це треба калькулятор в руки брати. Так?
Юрій Вітренко: Ефективна ставка – це ставка 1,59 за тисячу кубів на 100 км.
Юрій Вітренко:
Так. Наприклад, ставку транзиту, якщо порахувати, то вона не залишиться на рівні 1,7, бо вона не була на рівні 1,7. Ставка 1,7 – це на обсяг транзиту понад 250 мільйонів доларів. Бо є ще ставка 1,09, яка застосовується в рахунок погашення авансу, який був зроблений «Газпромом», і тому ефективна ставка – це ставка 1,59 за тисячу кубів на 100 км.
- Тобто, фактично безкоштовно.
Юрій Вітренко: Ну, не безкоштовно, а просто в Україні…
- Ну, це все рівно, що метро по 50 копійок.
Юрій Вітренко: Це все рівно, що, наприклад, якщо Ви – таксист. Для Вас основна ціль – це покрити витрати на бензин. І мова останнім часом йде про те, чи вистачає таксисту на бензин, чи не вистачає.
- Тобто, Ви хочете сказати, що 20% знижка і ставка транзиту на рівні 2008 року – це Україна в нуль виходить?
Юрій Вітренко: В нуль не виходить.
- Втрачає?
Юрій Вітренко: Наприклад, якщо навіть таксист покриє свої витрати на бензин, то він в нуль не вийде, тому що йому треба годувати себе і сім’ю, амортизація автомобіля...
- Тобто, Україна втрачає з цією транзитною ставкою.
Роман Скрипін: Україна втрачає з цією транзитною ставкою?

Юрій Вітренко: Щодо моїх розрахунків, то це очевидно, бо собівартість транзиту вона в рази більша, аніж поточна ставка…
Юрій Вітренко: Щодо моїх розрахунків, то це очевидно, бо собівартість транзиту в рази більша, аніж поточна ставка…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG