Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина отримала наймолодшого міністра економіки в своїй історії


Новий міністр економіки Німеччини Карл-Теодор цу Ґуттенберґ
Новий міністр економіки Німеччини Карл-Теодор цу Ґуттенберґ

Німеччина – У самий розпал економічної кризи в Німеччині відбулися зміни в керівництві міністерства економіки. Міхаель Ґлос, який очолював це відомство, минулими вихідними несподівано для всіх подав у відставку. Не минуло й двох днів і знайшли нового міністра, який вже сьогодні офіційно обійняв посаду.

Карл-Теодор Марія Ніколаус Йоганн Якоб Філіпп Вільгельм Франц Йозеф Сільвестер Фрайгерр фон унд цу Ґуттенберґ – таким є повне ім’я нового міністра економіки. Можна звичайно й коротко – Карл-Теодор цу Ґуттенберґ. 37-річний баварський політик, який походить зі старого шляхетського роду, став наймолодшим в уряді Анґели Меркель. Досі він обіймав посаду генерального секретаря баварського Християнсько-соціального союзу й був задіяний у комісії Бундестагу з питань зовнішньої політики. Серед іншого він займався проблемами Афганістану й відносинами з Росією.

Канцлер Німеччини переконана, що Ґуттенберґ справиться зі своїми новими завданнями. «Колишній міністр економіки Міхаель Ґлос зробив важливий внесок при розробці пакету антикризових заходів. Тепер їх треба втілювати в життя. Ґуттенберґ має великий міжнародний досвід і сподіваюсь, що цей досвід допоможе йому в подоланні наслідків міжнародної економічної кризи», – сказала Меркель.

«Від «сонної таблетки» до початківця»

Перестановки в уряді, які відбулися саме в такий складний для економіки час, викликали критику з боку опозиції. Критичні зауваження пролунали, як від лібералів, так і від Лівої партії та «зелених». «У нас зараз склалася така ситуація, коли в особі міністра економіки «сонну таблетку» замінили початківцем, який тільки вивчає свою професію», – не без сарказму зауважив представник «зелених» Юрґен Тріттін.

Говорити, що Ґуттенберґ взагалі не має економічного досвіду, теж не правильно. Він працював у керівництві фірми, яка належить його родині. Тепер новий міністр сподівається використати цей досвід для виконання своїх завдань.

Нагальна необхідність проводити ротацію на чолі міністерства економіки в самий розпал світової кризи й лише за пів року до парламентських виборів виникла після того, як Міхаель Ґлос несподівано подав у відставку. Про причини досі нічого конкретного не повідомляли.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG