Доступність посилання

ТОП новини

Форум у Давосі – песимізм і відчуття пригніченості


Швейцарії - Жан-Клод Тріше, президент Європейського центрального банку (ЄЦБ), на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, 30 січня 2009 р.
Швейцарії - Жан-Клод Тріше, президент Європейського центрального банку (ЄЦБ), на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, 30 січня 2009 р.

Прага – Чимало оцінок відомих експертів щодо результатів цьогорічного Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі співпадають, особливо, що стосується не визначності виловлювань учасників форуму в оцінках кризи та її наслідків. Ніхто із виступаючих у Давосі не зміг сказати – коли закінчиться криза, і ніхто тут не зміг дати чітких рецептів порятунку від її наслідків. Один із знаних у світі експертів із висвітлення Давоських форумів, Томас Кремптон, який працював і для «Нью-Йорк Таймс», і для «Інтернешнел Гералд Трібюн», охарактеризував у розмові з Радіо Свобода загальний настрій у Давосі цього разу доволі однозначно – «надзвичайна пригніченість».

Песимізм, занепокоєння і роздратованість – не паніка, але надзвичайна обережність. Так оцінює Томас Кремптон п’ять днів перебування у кулуарах Давосу цього року.
«Це – шостий форум, за яким я стежив. І тут це вперше, коли лунали роздратовані крики на адресу тих, хто відходив. Маю на увазі російського прем’єра Володимира Путіна, коли він нападав на Майкла Делла керівника комп’ютерної мережі, котрий бажав розширення своєї участі на російському ринку. Путін казав йому : «Ми не потребуємо вашої допомоги (Ми не інваліди)». Ну й також турецький прем’єр-міністр Реджеп Ердоган, який покинув форум із-за образи, що він не був поінформований щодо несправедливого нападу на Смугу Гази і йому не дали часу для відповіді ізраїльському президентові Шимону Пересу. Раніше в контексті Давосу такі теми обговорювалися спокійно і тихо. Цього ж разу – фактичний крик, який свідчить про основні настрої в політиці та економіці та неприємності в майбутньому», – кажеТомас Кремптон.
Він вважає, що делегати Давосу були дуже обережними в оцінках щодо ситуації у світовій економіці. Томас Кремптон зазначає: «Загалом Давос зібрав докупи еліту, яка й принесла світові цю кризу. Як раз у такій компанії політичні та фінансові лідери збираються кожного року у швейцарських горах. Дійсно, є багато занепокоєння у їхніх словах. Чи є сумніви у майбутньому капіталізму? Аніскільки! Чи є критичний рівень занепокоєння щодо превентивного регулювання, чи щодо засобів проти кризи, яка може зайти дуже далеко і мати несприятливий вплив? Так, безумовно!»
Томас Кремптон навіть наголосив що в Давосі відчувалося – світ лише на початку тривалої глобальної фінансової кризи. Цей оглядач також розповів про інтерв’ю з відомим фінансистом і біржовим гравцем, «із репутацією спекулянта», Джорджем Соросом, котрий свого часу завдав удару по Держбанку Англії. Сорос визнав у розмові з Кремптоном, що він добре заробив на кризі, зауваживши: «я зробив чесно».
Кремптон вважає, що не лише Сорос є прикладом пригніченої атмосфери Давосу. Прикладом цього є і скандал довкола теми Смуги Гази та відсутності якогось шляху виходу з близькосхідної кризи. З одного боку, за словами, Томаса Кремптона, Давос став цього разу прикладом розмови про тяжкі економічні та політичні проблеми світу, але далеким від визначення можливих шляхів виходу з цих проблем.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG