Доступність посилання

ТОП новини

Кризове меню латвійців


Рига – Економічна криза в Латвії впливає на звички латвійців, а також змінює раціон їхнього харчування. Мешканці Латвії активно пристосовуються до нових умов життя – менше відвідують кав’ярні та ресторани, купують дешевші продукти, відмовляються від користування власним автотранспортом, надаючи перевагу громадському. Водночас відмовитися в сучасних умовах від користування мобільним телефоном та інтернетом латвійці поки що не здатні. А деякі і від вживання алкоголю та цигарок.

Сніданки в кав’ярні, бізнес-ланч в середині дня та вечірнє відвідування з друзями ресторанів – ці нещодавно звичні та приємні атрибути життя для більшості латвійців сьогодні стали недопустимою розкішшю.

Інара Кведере, яка працює в регіональному відділі Управління натуралізації, говорить, що часто обідом для неї та її співробітників стає принесений з дому бутерброд чи куплений у найближчому магазині салат та хліб.

«У нас обід тільки півгодини. Поблизу є кав’ярня, але вона досить дорога. Вартість юшки – майже два з половиною долара, а друге, нажаль, ми собі не можемо дозволити», – каже вона.

У Латвії криза сприяє розширенню мережі закладів швидкого харчування типу McDonald's чи Hesburger, натомість значна частина ресторанів та кав’ярень вже повідомила про скорочення обсягів торгівлі. Про це говорить і виконавчий директор Латвійської асоціації готелів та ресторанів Санта Грайксте: «Звільняємо робітників, зменшуємо ціни, здійснюємо різні маркетингові дії, але не завжди досягаємо бажаних результатів»

Ресторатори застосовують різні способи для виживання у складних умовах, зокрема заохочують клієнтів різноманітними знижками та широким і смачним асортиментом. Є й такі, які зовсім безкоштовно годують малозабезпечених. Зокрема подружжя Ванушки з латвійського містечка Гулбене щодня годують близько 30 осіб безкоштовно юшкою у привокзальній кав’ярні.

Латвійський покупець починає вибирати дешевший товар, особливо це помітно в невеличких магазинах у латвійській глибинці.

«Купую, що дешевше. Зокрема субпродукти або ось риб’ячі голови – зварю юшку», – каже з одна з покупців сільського магазину в Латгалії.

Вибір: за 10 євро – пляшка горілки та пачка цигарок чи продукти харчування?

Однак, не зважаючи на зменшення списку споживчого кошика латвійців, купівля алкоголю поки що з нього не викреслюється. Латвія є однією з лідерів серед країн Європи із вживання населенням алкоголю. Підраховано, що минулого року середньостатистичний латвієць випив щонайменше 10 літрів алкогольних напоїв.

Можливо криза позитивно позначиться на «шкідливих» звичках окремих латвійців, оскільки після збільшення у цьому році податку на дотану вартість та акцизу на алкоголь і тютюн, вартість цих товарів значно збільшилась.

Зокрема сьогодні в Латвії на 10 євро можна купити одну пляшку горілки місцевого виробництва та пачку цигарок. Водночас, за ці ж самі кошти можна придбати буханку хліба, 10 яєць, 200 грамів твердого сиру, молоко, овочевий салат, два кілограми картоплі та кілограм свіжих помідорів, а на десерт ще й печиво. Вибір залишається за покупцем.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG