Доступність посилання

ТОП новини

Колишні керівники британських банків, що стали жертвами кризи, звітуються парламенту


Лондон – Коли торік почалася світова фінансова криза, у Великій Британії низка великих і знаних у світі банків опинилися на межі банкрутства. Урядові довелося вживати надзвичайних заходів для їх порятунку. Лише спеціально розроблений пакет допомоги, який передбачав перехід великої частки акцій державі, дозволив цим банкам вижити. Нині комітет британського парламенту з фінансових питань оголосив слухання, покликані встановити всі причини кризи у британській банківській системі. На слухання запрошено керівників банків, які зазнали провалу. У вівторок на першому засіданні екс-керівники двох банків, що стали найбільшими жертвами банківської кризи, принесли вибачення всім постраждалим через провал їхніх установ.

Колишні керівники одних із найбільших британських банків Royal Bank of Scotland (RBS) та Halifax Bank of Scotland (HBOS) принесли вибачення за провал цих інституцій. Серед потерпілих – акціонери цих банків, які втратили величезні кошти після падіння їх курсу, і працівники філій, що втратили робочі місця. Хоча уряд гарантував вклади на суму до 50 тисяч фунтів стерлінгів звичайних клієнтів, банкіри вибачилися й перед ними за спричинений стрес.

Зокрема, колишній голова HBOS лорд Стивенсон заявив на засіданні парламентського комітету: «Ми глибоко і без жодних застережень просимо вибачення за те, як розвивалися події. Наші акціонери і всі ми втратили багато грошей. Звичайно, ми втратили дуже багато наших колег, і нам дуже жаль із цього приводу. Події спричинили величезне занепокоєння і непевність, особливо серед колег, але також на певний період часу і для наших клієнтів. І ще я б сказав, що ми просимо вибачення за той негативний вплив, який це все мало на громади, яким ми служимо».

Вибачення лорда Стивенсона повторив і колишній виконавчий директор банку RBS Фред Ґудвін. Колишні головні банкіри вважають, що однією з важливих причин торішньої кризи стала культура бонусів, яка існує у британській банківській системі. Бонуси – це величезні премії на додаток до зарплатні, які персонал банків отримує за певні досягнуті показники. Багато хто вважає, що ці бонуси заохочують надто ризиковану поведінку банків, що й призводить до таких втрат, як торік.

Річна зарплата – близько 2 мільйонів 200 тисяч доларів...

Депутати парламенту запитали банкірів, чи брали вони якісь бонуси у 2008 році. Сер Фред Ґудвін відповів, що не брав, але що його платня становила майже півтора мільйона фунтів стерлінгів на рік (близько 2 мільйонів 200 тисяч доларів). Колишній виконавчий директор HBOS Анді Горнбі сказав, що взагалі ніколи не брав бонусів у грошовій формі. Але він їх брав у формі акцій. Внаслідок кризи, як він сказав, він утратив значно більше, ніж акційні бонуси, які йому було виплачено. Фред Ґудвін теж утратив 5 мільйонів фунтів цінності акцій порівняно з 2007 роком.

Після допомоги уряду банк RBS тепер на 70 відсотків належить платникам податків. Банк HBOS було врятовано банком Lloyds. Після їх злиття об’єднання на 40 відсотків належить урядові. Всі керівники цих банків нещодавно пішли у відставку. А ось у середу перед парламентським комітетом постануть керівники інших банків, які залишилися на своїх посадах після провалу.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG