Доступність посилання

ТОП новини

Неочікувана очікуваність. Міністр Пинзеник подав у відставку


Київ – Інформацію про ймовірну відставку міністра фінансів Віктора Пинзеника обговорювали давно. Проте, сама голова уряду Юлія Тимошенко говорила, що наразі про його відставку не йдеться. Останні тижні Пинзеник був на лікарняному. Обов’язки міністра фінансів виконував Ігор Уманський.

«У нинішніх умовах професійна позиція міністра фінансів стала заручником політики. Змінити цю ситуацію міністр фінансів не може. Як і не може відмовитися від своїх професійних підходів» – сказано у листі Віктора Пинзеника.

54-річний Віктор Пинзеник на посаді Міністра фінансів працював у двох урядах прем’єра Тимошенко. Він був депутатом кількох скликань, першим віце-прем’єром, віце-прем’єром та віце-прем’єром з економічної реформи.

Відкриті непорозуміння із Тимошенко у Пинзеника почалися восени, під час бюджетного процесу. Пинзеник наполягав, що показники, записані у нинішньому головному фінансовому документі є нереальними. Як наслідок – проект держбюджету-2009 у Верховній Раді представляла сама Прем’єр-міністр.

Тепер Юлія Тимошенко заявляє: Віктор Пинзеник не зміг працювати в умовах світової фінансової кризи.

«Міністр фінансів не працює ще з минулого року. Він був у лікарні і не працював за станом здоров’я. Безумовно, виклики світової фінансової кризи не всі чиновники переносять. Не всі чиновники можуть адекватно реагувати на виклики, і тому найслабкіші залишають свої бойові позиції. Вони ідуть і займаються іншими справами. Можу сказати, що найближчим часом буде призначений новий міністр фінансів», – заявила голова уряду.

Чи узгоджував Пинзеник своє рішення?

Юлія Тимошенко переконує: рішення про відставку Віктора Пинзеника узгоджувалося і з коаліцією, і з фракцією, і з партією «Реформи і порядок», яка входить до БЮТу і лідером якої є Пинзеник. Натомість представники Блоку Тимошенко кажуть: про рішення міністра Пинзеника довідалися зі ЗМІ.

Заступник керівника фракції БЮТ Андрій Кожемякін в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Цей крок був зроблений не зовсім сміливо, тому що раніше ніж керівники про це дізналися журналісти».

Представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна, яка не входить до коаліції переконана: причиною відставки Віктора Пинзеника стала його надто самостійна позиція. На її думку, у будь-якому випадку, працювати в уряді Тимошенко надалі він би не зміг.

«Було відомо, що Пинзеника ніхто в Кабмін уже не пустить після його відвертої, чіткої, самостійної, професійної позиції. Але було таке враження, що його намагаються схилити до відставки за станом здоров’я. Однак, у його заяві було чітко вказано, що причиною відставки є неможливість професійно виконувати зобов’язання. Сьогодні прем’єрка будує не Кабінет Міністрів, а двір імператриці всія України», – зазначає Ксенія Ляпіна.

Незамінних немає

Однак члени нинішньої парламентсько-урядової коаліції не схильні драматизувати. Працювати чи не працювати в уряді – справа кожного, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода представник «Народної самооборони» Геннадій Москаль.

«Добровільно прийшов в уряд – добровільно пішов. Щось там, як то кажуть, не зійшлися в макроекономічних показниках України. Думаю, святе місце довго порожнім не буде», – каже пан Москаль.

За словами Юлії Тимошенко новий міністр фінансів буде призначений вже найближчим часом. А соратники прем’єра кажуть, що узгодженої кандидатури на цю посаду наразі ще немає.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG