Доступність посилання

ТОП новини

Уряд шукає 5 мільярдів доларів кредиту для погашення дефіциту бюджету


Київ – У середу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зустрілася з послами країн «Великої Сімки» аби обговорити з ними перспективи отримання Україною кредитів для покриття бюджетного дефіциту. На думку експертів, кредити можна брати далеко не в усіх країн.

Прем’єр Юлія Тимошенко розраховує на надання Україні фінансової підтримки від Європейського Союзу, США, Японії, Китаю, Саудівської Аравії та Росії для покриття планового дефіциту державного бюджету на 2009 рік. Про це вона сказала під час зустрічі з послами країн «Великої Сімки» (США, Канади, Японії, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії).
Послів просять посприяти...
Прем’єр відзначила, що відповідні листи керівникам вказаних країн були направлені в листопаді 2008 року, проте в них не була вказана необхідна для цих цілей сума. Тепер бюджетні параметри відомі. «Зараз із урахуванням курсу це буде близько 5 мільярдів доларів на 2009 рік», – заявила Тимошенко. Вона звернулася до послів із проханням посприяти в організації можливих переговорів.
Зараз, за словами прем’єра, в Україні існує певна політична нестабільність, пов’язана з наближенням президентських виборів, і це ускладнює прийняття у Верховній Раді необхідних законодавчих змін – зокрема, ухвалення змін до бюджету. Тож, простіше позичити гроші аби виконати бюджет, ніж переписувати останній. Також вона наголосила, що дефіцит бюджету становить трохи менше 3%, що відповідає європейській практиці.
... і пояснили їм газові нюанси
Крім кредиту, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко просить Європейський Союз провести експертизу газових контрактів між Україною і Росією. Відповідного офіційного листа президентові Європейської Комісії вона передала представникові Єврокомісії в перебігу зустрічі.
Тимошенко запевнила послів, що, незважаючи на всі політичні дискусії щодо цих угод, ніяких несподіванок для ЄС не буде, і в черговий раз запевнила, що Україна залишається надійним партнером із транзиту газу до Європи.
Також Тимошенко запевнила що не допустить перегляду газових домовленостей. Серед іншого, вона виклала своє бачення проблеми з 11 мільярдами кубометрів газу, які раніше належали компанії «РосУкрЕнерго», а тепер на цей газ претендує держава.
Бюджет потребує оптимізації
Думка експертів щодо кредитних ініціатив Юлії Тимошенко є доволі стриманою. Народний депутат Ксенія Ляпіна, заступник голови комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, погоджується, що зараз необхідно робити зовнішні запозичення. Проте першочерговим кроком вважає перегляд бюджету з метою скорочення видатків. «Секвеструвати бюджет необхідно, – каже депутат-нашоукраїнець. – Це все одно буде. Просто це можна зробити планово і розумно, а може так статися – через дефолт».
На її думку, кредит брати необхідно, проте краще брати його у держави, проблем у стосунках із якою менше. Наприклад, у Китаю. «Безумовно, в Росії кредит брати не можна, – зазначає Ксенія Ляпіна. – Можна позичати під час кризи, але економічно, а не політично. Краще позичити в Китаю, навіть Америка до них звертається. Китай не має з нами кордонів і не висуває претензій на нашу територію».
Тим часом, Сполучені Штати вже висловили готовність розглянути прохання України про надання кредиту для покриття дефіциту держбюджету. У свою чергу, Російська федерація запитала додаткову інформацію про поточний стан української економіки для розгляду можливості надати кредит.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG