Доступність посилання

ТОП новини

Таємне стає явним? Переговори з Кремлем про кредит


Київ – Ще не отриманий, але можливий кредит від Росії викликав черговий виток президентсько-прем’єрського протистояння та спричинив чимало чуток та заяв. Президент Віктор Ющенко заявив про порушення правових норм урядом під час ведення переговорів і неприпустимість умов надання позики. Соратники ж Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко запевняють: усе відбувається у межах правового поля.

Ще минулого тижня Юлія Тимошенко заявила, що уряд звернувся до шести країн із проханням про надання позик для погашення планового дефіциту бюджету. Однак, що це саме за країни тоді спершу не повідомляли. Потім уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, начебто представники українського уряду виїхали до Москви для ведення «таємних переговорів» про отримання кредиту.

Окрім цього, ЗМІ розповсюдили інформацію, що Російська Федерація висунула щодо цього низку вимог. Зокрема, йдеться про ратифікацію «нульового варіанту» за яким Київ відмовляється від будь-якої власності Радянського Союзу за кордоном. В обмін на що Росія визнає зовнішні борги СРСР. А також Київ просять взяти на себе грошові зобов’язання українських підприємств перед радянським Зовнішекономбанком, як державний борг.

Однак, у Кабінеті Міністрів спростували інформацію про «таємні переговори». А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, перебуваючи у Мюнхені заявила, що листи із проханням надати Україні фінансову допомогу для покриття дефіциту планового бюджету, окрім Росії, вона надіслала до США, Євросоюзу, Китаю та Японії. І, за словами Тимошенко, російська сторона готова сприяти підписанню таких кредитних угод.

Україна просила кредит у Росії неофіційно. Президент проти

У російському Міністерстві фінансів підтвердили, що Україна просила кредит у розмірі 5 мільярдів доларів, і що з цього приводу урядовці обох країн провели консультації. Проте наголосили: офіційного звернення від України щодо позики ані в уряд, ані в Мінфін не надходило.

Своє слово щодо перспективи отримання кредиту від Росії сказав і Президент. Віктор Ющенко вважає: переговори з Росією проведені з порушеннями правових норм, оскільки він не затверджував відповідних директив. А додаткові умови отримання кредиту, зокрема, щодо угоди про «нульовий варіант» Ющенко назвав неприпустимими.

Тим часом представник БЮТ Ігор Єресько у розмові Радіо Свобода зазначив, що звертаючись до Росії із проханням про отримання кредиту уряд діяв в рамках закону. За словами пана Єреська, переговори української сторони із російською щодо цього і справді велися, проте ніяких вимог, які б виходили за рамки економіки в умовах отримання позики від Росії бути не може.

«Зрозуміло, що попередні консультації відбуваються. Більше того, вони відбуваються не тільки з Росією, але і з іншими країнами до яких ми звернулися. Це нормальна практика. Надання чи ненадання кредиту передбачають виключно економічні умови. Політичні умови в кредитних угодах не передбачаються, тому що це сугубо прагматичне рішення», – зауважив Ігор Єресько.

«Економіка без політики з Росією неможлива»

Коли ідеться про Росію, то всі економічні питання пов’язані із політикою, зазначає український експерт Володимир Фесенко. Це стосується і нинішньої ситуації з отриманням кредиту

«Ймовірно, обговорюватимуться питання щодо активної участі Росії у питаннях приватизації тих чи інших українських підприємств. По-друге, це питання кордонів в Азовському морі та питання, пов’язані із Чорноморським флотом. Але тут можуть бути певні гачки на майбутнє. Тому що зараз Тимошенко, як прем’єр не може вирішувати такі питання», – наголосив Володимир Фесенко.

«Росія отримає додаткові важелі впливу на Україну»

Сьогодні Росія здатна надати Україні 5-мільярдний кредит, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор Московської вищої школи економіки Костянтин Труєвцев. Але це, за його словами, і справді дасть Росії додаткові економічні важелі впливу на Україну.

«Висуваються деякі речі, начебто Росія буде банкрутувати «Нафтогаз»... Навряд чи це робитиметься напряму, проте якщо він збанкрутує, то неодмінно виникнуть російські інтереси. Також це може стосуватися полегшення приватизації якихось підприємств на території України в інтересах російських власників, а також питання, пов’язані із газовим комплексом», – зазначає Костянтин Труєвцев.

Тим часом, Україна чекає на другий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду. У МВФ заявили, найближчими тижнями готові обговорити це питання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG