Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ домовлятиметься з групою «За Україну», а регіонали – між собою


Київ – Отримавши в парламенті вотум довіри, уряд Юлії Тимошенко у найближчих своїх планах має заміну кількох міністрів. При цьому, цілком можливо, що Юлія Тимошенко спробує знайти порозуміння з групою За Україну, що не входить до складу урядової коаліції.

Про намір замінити кількох міністрів в уряді Юлія Тимошенко заявила ще наприкінці минулого року. Проте проведення кадрових ротацій ускладнюється тим, що фракція «Наша Україна - Народна самооборона» розколота на декілька груп. Частин з них входить до складу коаліції, частина – в опозиції до уряду.

«Групи, які входять до НУНС і не підтримали створення коаліції, не ходять на зсідання фракції, – каже народний депутат від фракції НУНС, представник про урядової «Народної самооборони» Олесь Доній. – Це депутатські групи «За Україну» та «Єдиний центр». Тому офіційно їхня позиція невідома».

Загадки «кооперативної» фракції

У кулуарних розмовах урядовці та парламентарі найвірогіднішим кандидатом на заміну вважають міністра юстиції Миколу Оніщука. Йому закидають надто тісні зв’язки із секретаріатом Президента. Цілком вірогідно, що якусь з посад в уряді залишать для групи «За Україну» В’ячеслава Кириленка, яка не стала голосувати за недовіру урядові. Не виключено, що це буде посада міністра юстиції. Це має зміцнити коаліцію, якій зараз дуже часто бракує голосів для результативних голосувань.

Також оглядачі вважають, що великі шанси бути затвердженим на посаді віце-прем’єр-міністра має голова керівник групи радників голови кабміну – Віталій Гайдук.

«Тут є суто людський вимір, - коментує ситуацію політолог Андрій Єрмолаєв. – Чимало тих, хто потрапляє в уряд, просто тримається за крісло, і це не має відношення до політики. Але є і вимір політичний: в парламенті є не єдина партія «Наша Україна», а блок, що складається з кількох партій. Зараз фракція НУНС втратила керованість і виступає наче великий кооператив».

Регіонами готуються до з’їзду

Натомість в партії регіонів наразі немає єдиної точки зору щодо подальшої стратегії. Це стало очевидно у день голосування за довіру урядові Тимошенко. Зокрема серед регіоналів немає згоди щодо того чи треба складати депутатські мандати, що має потягти за собою дострокові парламентські вибори. В кулуарах Верховної ради впливові члени партії регіонів висловлювали відмінні точки зору з цього приводу.

На думку політологів, через те, що уряд Тимошенко не вдалося відправити у відставку напруга всередині Партії регіонів дедалі зростатиме. Визначитися з подальшими діями та внутрішніми суперечками Партія регіонів збирається на з’їзді, що відбудеться орієнтовно у березні.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG