Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські бізнесмени вимагають сильної гривні


Дніпропетровськ – Дніпропетровські підприємці, які з початком економічної кризи опинилися в пастці банківських кредитів, вирушили до Києва. У столиці вони будуть вимагати від високопосадовців сильної гривні. Бізнесмени сьогодні проведуть акції протесту під Нацбанком та Кабміном і передадуть чиновникам свій план виходу з ситуації, що склалася.

Долар зростає, гривня падає, банки тиснуть… Підприємці Дніпропетровська скаржаться на лещата валютних кредитів. Кілька тижнів тому з ініціативи однієї з громадських організацій вони об’єдналися у кампанію «Курс на 6.0» і провели кілька акцій у регіоні. На черзі – Київ. Головна вимога до вищих державних органів – стабілізувати курс гривні до долара на рівні 6.0 грн/дол. Як це зробити, бізнесмени знають – ефективно використати золотовалютні резерви та кредит Міжнародного валютного фонду.

Підприємці також хочуть від влади розробки адекватного механізму повернення кредитів. Зокрема, переведення позик з валютних у гривневі. Говорять і про справедливе оподаткування: зменшення стягнень із малого бізнесу та збільшення з власників розкішних будинків та автівок.

«Влада порушила конституційні права громадян»

У завеликих наслідках фінансової кризи в Україні активісти руху за сильну гривню звинувачують олігархів та можновладців. Підприємці кажуть: державні посадовці, котрі неправильно спрогнозували ситуацію щодо падіння національної валюти, мають відповісти. Такої думки, зокрема, один із ініціаторів громадянської кампанії «Курс на 6.0» Віталій Купрій.

«Ще влітку власники малого та середнього бізнесу планували свою діяльність відповідно до прогнозів, які надавалися урядом. Ми бачимо, що влада неправильно спрогнозувала ситуацію, не здійснила відповідні кроки щодо стабілізації фінансової ситуації. Таким чином влада порушила конституційні права громадян», – заявив Віталій Купрій.

За взірець взяли виступи вуглярів у 90-ті роки

Дніпропетровські бізнесмени заявляють: у їхніх лавах, які сьогодні зберуться під Кабміном і Нацбанком не буде жодного «купленого» учасника, бізнесменів, охочих сказати владі все, що вони про неї думають, назбирали достатньо. В успіху ж свого протесту не сумніваються, за приклад взяли шахтарів початку 90-их.

«Ми пам’ятаємо протести шахтарів у 90-ті. Шахтарі тоді домоглися дотацій для своєї галузі, і транспортні протести пам’ятаємо», – зазначив заступник голови Ради Асоціації товаровиробників України Володимир Панченко.

А втім, бізнесмени не виключають, у столиці до них можуть і не прислухатись, тому Вони закликали колег із інших регіонів приєднуватись до руху.

(Дніпропетровськ–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG