Доступність посилання

ТОП новини

Україна стоїть першою у списку потенційних жертв Кремля? (європейська преса)


Прага – Преса продовжує обговорювати наболілу газову тему і друкує нові пропозиції української сторони, зокрема Президента Віктора Ющенка. Президент стверджує, що енергетична безпека України – це найкраща гарантія для енергетичної безпеки Європи. Деякі європейські газети попереджають, що Росія взяла курс на відновлення імперії щонайменше в рамках колишнього СРСР. Оглядачі також попереджають, що Євросоюз має приділяти прискіпливішу увагу Косову, Сербії і західним Балканам.

Естонське видання «Мааілма Вааде» попереджає, що акт агресії з боку Росії на Кавказі дуже подібний до вторгнення Гітлера у 1938 році в Судети. Цей часопис також не виключає, що «подібні події можуть відбутися у будь-якій країні, яка має нещастя бути сусідкою Росії». Це естонське видання висловлює думку: «...є всі підстави передбачати, що Україна стоїть першою у списку потенційних жертв Кремля». Тут не виключається, що Москва може піти на провокації в Криму і Севастополі, щоб закріпити свою військову присутність, а фактично – окупаційний статус в Україні вже після 2017 року. Стаття в естонському «Мааілма Вааде» закликає світ «зняти рожеві окуляри» і подивитися реально на небезпечні приготування Росії до відновлення імперії, насамперед, на пострадянських теренах.

Український Президент Віктор Ющенко закликає всіх «споживачів російського газу» зі шпальт європейського видання «Волл Стріт Джорнел» «виступити єдиним фронтом», бо, на думку українського глави, цей «російський газ перетворився у стратегічну зброю». Ющенко не виключає, що Москва намагається через проблеми з газовими поставками повернути «свою сферу впливу». Президент України закликає Європу вже зараз готуватися до 2030 року, коли поставки російського газу можуть подвоїтися, та «імпортери газу можуть опинитися у дуже вразливому стані». Віктор Ющенко пропонує вже тепер підписати транзитний протокол у рамках юридичного зобов’язання до Енергетичної хартії, щоб досягнути упевненості щодо майбутнього стабільного постачання газу з Росії. Ющенко бачить головною відповіддю на російський виклик – лібералізацію енергетичного сектора, диверсифікацію і консервацію.

«Файненшел Таймс» вважає однією з важливих рис річниці незалежності Косова відсутність за цей час «значних спалахів насильства у краї». Але газета також додає, що «країні ще далеко до повної незалежності», бо ні Євросоюз, ні ООН не готові до визнання суверенітету Косова. Тому «Файненшел Таймс» закликає Брюссель дуже уважно контролювати ситуацію не лише в Косово, а й повсюдно в західних Балканах, від якої дуже залежить загальноєвропейська безпека.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG