Доступність посилання

ТОП новини

Українському Криму 55 років


Вадим Колесніченко та Генадій Москаль у студії Радіо Свобода
Вадим Колесніченко та Генадій Москаль у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: народні депутати Геннадій Москаль (НУ-НС) та Вадим Колесніченко (ПР)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Крим у складі України перебуває 55 років.

Кримське питання знову на порядку денному. Нагод для цього більше, ніж достатньо. Це і черговий ювілей Переяславської ради, до 300 роковин якої Україні дістався супердорогий подарунок від Росії – ціла область.

І ось подія останніх днів. Скандал з Чорномирдіним. Його український МЗС лиш попередив, що той може дістати статус нон грата, що стало прецедентом.

І реакція на це Москви. Офіційної та неофіційної. Але реакція все одно нервова. Затулін відразу ж згадав про Крим.

Зрештою, коли все добре, то про Крим не згадують. Туди їдуть відпочивати. З його недорозвинутим сервісом та інфраструктурою готелів, але все рівно їдуть, бо для цього перешкод немає.

Інший бік медалі. Якщо не за 55 років, то, принаймні, за останніх 17 Україна так і не придумала, що робити з Кримом. І навіть попри вдалий досвід мирного розв’язання кризового питання регіонального сепаратизму.

Шановні гості, прокоментуйте, будь ласка, чому дійсно, коли все добре, про Крим не згадують, як тільки треба посваритися, то починають згадувати Крим?


Вадим Колесніченко: Це, мабуть, питання до українських політиків в першу чергу і питання головне: чому Україна нічого не зробила, щоби кримчани відчували себе гідними представниками держави Україна?

Україна сьогодні робить все, щоби кримчани не хотіли бути в складі України. На жаль, це є. По-перше.

По-друге, недолуга політика щодо повернення кримських татар на територію Криму теж зробила дуже серйозну проблему для співіснування людей різних національностей на території Криму. Зрозуміло, яким чином це відбувалося і з якою ціллю.

Щодо заяви пана Огризка, то пан Огризко – це видатна людина, яка робить все від нього залежне, щоб разом з Ющенком досягнути головної мети – отримати останню крапку, після якої неможливо буде відтворювати хоч якесь економічне співіснування з РФ.

Щодо заяв різних політиків про можливість чи неможливість передачі Криму в той чи інший склад тієї чи іншої держави, то кожен політик має право висловлювати всі свої думки, які він хоче, які він обожнює чи які він підтримує. Це право політика.

Вадим Колесніченко: Є Конституція, є великий договір на 10 років, який подовжений. Таким чином кордони України є захищеними.
А є Конституція, є великий договір на 10 років, який подовжений. Таким чином кордони України є захищеними.

- Пане Колесніченко, уявіть собі заяву посла України в Росії про те, що в Росії немає демократії, і тоталітарна влада встановила жорсткий контроль над усім. Хіба це сподобалося б Росії?

Або заяви, принаймні, Геннадія Москаля про те, що давайте згадаємо, як Кубань колись була в складі України. Її треба повернути, тому що це Україна. І все, і крапка.

Якщо ж Росія буде у правовий спосіб перешкоджати, а ми не в правовий, ми тоді просто заберемо Кубань. А тоді мало того, що заберемо Зелений Клин, та й заберемо те, що захочемо.


Вадим Колесніченко: Про Кубань – це дуже слушно зауважили.

- Це не слушно. Насправді це стереотипне мислення, яке…

Вадим Колесніченко: Я Вам нагадаю. Про Буковину нагадаю, про Берегово нагадаю. Нагадаю, що держава Україна поступилася Молдові своєю територією без проведення референдуму, а нічого назад не отримала. Це те, що ми сьогодні маємо.

- Пане Колесніченко, я не політик. Я Вам кажу: от якби була реакція…?

Геннадій Москаль: Я думаю, що сьогодні дійсно треба привітати народ України і привітати народ Криму з тим, що, дякуючи Хрущову і дякуючи тоді рішенню, яке було прийняте в Москві, вищому політичному рішенню, ми маємо такі кордони України, які маємо сьогодні. І Крим є в складі України.

Це вже визнано і світовий співтовариством, і визнано самою Росією. Дякуючи, що це така перлина, як Крим сьогодні в складі України, дякуючи пакту Рібентропа-Молотова, що ми маємо Карпати в складі України. Тому я не бачу сьогодні великої проблеми, щоб чимось сьогодні засмучуватися…

- А я не засмучуюсь.

Геннадій Москаль: …і ставити щось під сумнів.
Геннадій Москаль: Хто такий Затулін? Ви правильно сказали, що якби щось сказав Москаль, і це для цілої Росії був би абсолютний нуль. Так і для України.


Давайте ми не будемо… Хто такий Затулін? Ви правильно сказали, що якби щось сказав Москаль, і це для цілої Росії був би абсолютний нуль. Так і для України.

Сьогодні ми зробили з Затуліна якогось такого, знаєте, оце сказав сам Затулін і все, вже не підлягає ніякому перегляду.

Не будемо ми звертати увагу і на слова Чорномирдіна. Людина вже у віці є. Я наскільки знаю, що вже там десь й прийняте рішення, що його мають поміняти. Можливо, він не хоче від’їжджати і думає, що таким чином він продовжить собі строк перебування…
Геннадій Москаль: Не будемо ми звертати увагу і на слова Чорномирдіна. Людина вже у віці є. Я наскільки знаю, що вже там десь й прийняте рішення, що його мають поміняти. Можливо, він не хоче від’їжджати і думає, що таким чином він продовжить собі строк перебування…


- Пане Москаль, я запитав, чому, коли все добре, про Крим не згадують, як тільки треба проблему, то давайте згадаємо Крим? І починається знову колотнеча: а ми його вам неправильно передали і не подарували, а ми у вас заберемо його, знову згадують про флот і таке інше, і тому подібне.

Чому, коли добре, про Крим ніхто не згадує, про нього забувають взагалі?


Геннадій Москаль: Всі війни в Криму регіональна закінчуються, коли літо наступає, і всі туди пани їдуть відпочивати: і Ющенко, і Янукович, і Симоненко, і Литвин, і Тимошенко. Тому літом самий тихий і спокійний період у Криму.

Тому я дійсно сьогодні не хотів би сперечатися з паном Колесніченком, тим більше, що немає з чого сперечатися - вся влада в Криму сьогодні належить Партії регіонів, від сільської влади до ВР АРК.

Вадим Колесніченко: Так, але трохи не так.

Геннадій Москаль: Тому тут абсолютно немає чого сперечатися, тому що якщо є якісь біди в Криму, то є партія керівна, яка за ці всі біди і відповідає.

Вадим Колесніченко: Якщо Ви захопилися питанням Партії регіонів, то я нагадаю, що, можливо, і місцева влада й належить Партії регіонів, але виконавча влада не в Партії регіонів, а в держадміністраціях, а бюджет в правлячої коаліції, до якої Ви маєте честь відноситися.

Геннадій Москаль: Ну, так ви ж прем’єр-міністра вже виключили з Партії регіонів, тому…

Вадим Колесніченко: І ВР прийняла такий бюджет, що він не дає можливості місцевому самоврядуванню виконувати свої обов’язки.

- Ви маєте на увазі прем’єр-міністра Криму?

Геннадій Москаль: Так. Тому я й кажу, що тоді вони вже кажуть, що це вже влада не їхня, бо вже прем’єр-міністра виключили.

Вадим Колесніченко: Я ще раз нагадаю: грошей місцевому самоврядуванню не дають завдяки тому бюджету проїдання, який прийнятий ВР. Тому місцеве самоврядування сьогодні можна закрити, бо воно не може виконати свою функцію.

- Послухайте, влада Партії регіонів була в Криму навіть тоді, коли прем’єром був Янукович, тоді перешкод не було. Правда ж?

Вадим Колесніченко: Трохи не так.

А що Ви розумієте під словом «влада»?

- Ви ж зараз нарікаєте, що вам коаліція не дає грошей.

Вадим Колесніченко: Я вам нагадаю, що коли був Янукович, то самі великі видатки на адресу місцевого самоврядування були в державному бюджеті. І це признали всі, незалежно від кольору, місцеві ради. Це дійсно таке було.

- Я повертаюся знову зараз до пана Огризка.

Пане Москаль, Ви читали це інтерв’ю Чорномирдіна, через яке його викликали до МЗС?


Геннадій Москаль: Я не читав. Я взагалі останнім часом не дивуюся нічому, тому що наші політики можуть наговорити не менше дурниць в самій Україні, ніж там наговорив пан Чорномирдін.

- А Ви читали, пане Колесніченко?

Вадим Колесніченко: А я читав.

Ну, фраза: «Ющенко крепкий мужик. Я удивляюсь, почему он настроил ветряных мельниц». Чи це є приводом для дипломатичної ноти?

- На цьому я можу поставити крапку насправді, тому що, якби Ви, пане Москаль, прочитали інтерв’ю, то можна було б говорити, чи справедлива є заява МЗС…

Геннадій Москаль: Я б не робив. Значить, дядько вже свій ресурс виробив.

- Бачите, а БЮТ вважає, що вже Огризко виробив свій ресурс…


Геннадій Москаль: Я думаю, що вже після цих заяв уряд і політична влада Кремля зробить певні висновки. Мабуть, ми будемо мати скоро нового посла.

Вадим Колесніченко: Але уряд України відмежувався від заяви пана Огризка.

- А пан Огризко входить в уряд України.

Вадим Колесніченко: От бачите, як цікаво в нас…?

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG