Доступність посилання

ТОП новини

Латвія: «політичне танго» на тлі економічної кризи


Рига – Латвія переживає найбільший економічний спад в ЄС. В країні зростає безробіття, багато підприємств оголосили про своє банкрутство, на порозі бідності знаходяться майже 19% сімей з малолітніми дітьми. Криза спровокувала масові безладдя в столиці країни на початку січня цього року. Ситуацію ускладнює те, що на тлі економічної кризи в державі спостерігається політична нестабільністю. Рівень недовіри до діючого уряду серед латвійців сягнув рекордного показника – майже 80%. На думку експертів, відставка уряду може розрядити напружену політичну ситуацію в Латвії.

Серед ключових проблем, які спричинилися до того, що Латвія опинилася у глибокій кризі, експерти називають незбалансованість латвійської економіки та «розгодований» апарат державного управління.

Тому режим заощаджень в Латвії вирішили розпочати з чиновників. Планувалося, що в результаті скорочення буде звільнено 2826 місць у державному апараті, відповідно економія становитиме 52 мільйонів доларів щорічно (нині загальні витрати на державне управління в Латвії складають приблизно два мільярди доларів)

Прем’єр-міністр Латвії Івар Годманіс власним прикладом показав, як слід поводитися державним службовцям в умовах важкої економічної ситуації і написав заяву про скорочення своєї заробітної платні на 15%. Відтепер латвійський прем’єр отримуватиме 4054 долара.

Планується скоротити кількість міністерств із 16 до 11

У свою чергу міністр регіонального розвитку Едгарс Заланс запропонував модель реорганізації уряду, згідно з якою у Кабінеті міністрів буде не 16, як тепер, а 11 міністерств, а також скорочені державні агенції, яких в Латвії нараховується понад 200. За словами Едгара Заланса, реорганізація потрібна, щоб вийти з кризи із оптимальним урядом та урядовими службами, які б могли реагувати швидко і оперативно, а також зменшити бюрократичні перепони у багатьох контролюючих інституціях.

Однак латвійські урядовці не дуже хочуть економії за власний рахунок і пропозицію щодо скорочення міністерств не підтримали. Це викликало незадоволення президента Латвії Валдіса Затлерса, який заявив про свою недовіру прем’єр-міністру. Правда до відставки прем’єра не дійшло – через деякий час президент змінив гнів на милість і зазначив, що в Івара Годманіса є шанс повернути його довіру. Для цього прем’єру слід негайно запровадити план реорганізації уряду, що й передбачено зробити найближчим часом.

Представники опозиції заявляють, що останні події в уряді та парламенті нагадують політичний фарс.

Лідер опозиційного партії «Громадянський союз» Сандра Калнієте каже: «Мені здається, що в президентському палаці відбуваються якісь нісенітниці. Бо не може президент одного дня заявляти про недовіру прем’єр-міністру, а через деякий час говорити із задоволенням про досягнуту домовленість із прем’єром про подальшу роботу. З боку світової громадськості ми виглядаємо досить жалюгідно. Мова йде не тільки про те, що у нас глибока монетарна та економічна криза, а також про те, що керівники нашої держави виглядають непрофесійними»

У свою чергу пересічні латвійці остаточно втратили довіру до діючого уряду і сподіваються побачити у середовищі латвійського політикуму нові обличчя.

Поетеса Ліана Ланда вважає, що політичне танго президента та прем’єр-міністра, яке вони демонструють перед латвійською громадськістю, насправді свідчить про те, що ця урядова коаліція, ці політики стали заручниками власної непрофесійної політики. Єдине сподівання на позачергові парламентські вибори, які дадуть можливість прийти до Сейму новим політикам, а в уряді з’являться нові обличчя, каже вона.

Міжнародні фінансові організації готові надати Латвії 7,5 мільярдів євро

Міжнародний Валютний Фонд, Європейська Комісія, Всесвітній банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також окремі країни ЄС оголосили про своє бажання надати допомогу Латвії в розмірі 7,5 мільярдів євро. Кошти надходитимуть у вигляді траншів протягом трьох наступних років. Також у вівторок нижня палата депутатів чеського парламенту ухвалила рішення про надання Латвії кредиту у 200 мільйонів євро.

Зі свого боку Латвія має виконати задекларовані зобов’язання щодо оптимізації латвійської економіки та реорганізації державного управління.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG