Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова пожежа у Східній Європі може охопити весь Євросоюз (європейська преса)


Прага – Фінансова пожежа, що спалахнула у країнах Східної Європи, може, на думку багатьох оглядачів, спалити всю європейську фінансову систему. Вони переконані, що боргова драма в Росії, Україні та інших країнах на Сході Європи сягнула небезпечної гостроти і ЄС має негайно діяти, бо це може зачепити всіх. Чимало газет інформують про наростання напруги довкола російського Чорноморського флоту в Севастополі, де, як пишуть видання, діються досить дивні речі, котрі свідчать про нові плани Росії.

Лондонська «Дейлі Телеґраф» пише, що «майже всі борги східного блоку належать Західній Європі, особливо, австрійським, шведським, грецьким, італійським та бельгійським банкам». На думку газети, «європейські банки у п’ять разів вразливіші до кризи, аніж американські чи японські». Європейський банк реконструкції та розвитку заявляє, що неповернені борги на сході Європи становитимуть 10, а може навіть 20 відсотків. Йдеться також про те, що «Банку Австрія» та його італійському власнику «Юнікредіт» загрожує «грошовий Сталінград» на сході. «Дейлі Телеграф» наводить оцінки експертів про те, що «Східна Європа позичила за кордоном майже 2 трильйони доларів і більшість із цих кредитів – короткострокові. Країни мають сплатити або ж пролонгувати цього року борги у 400 мільярдів доларів, що дорівнює третині ВВП регіону». Газета вважає, що це крах кредитної політики ЄС в регіоні. У статті зазначено, що установи ЄС «не мають жодної бази для боротьби з цими неприємностями». «Дейлі Телеґраф» також стверджує, що «позика МВФ для України не спрацювала і держава котиться до дефолту». На завершення газета попереджає: «Якщо одна іскра перелетить через кордон єврозони, то за кілька днів ми матимемо світову кризу». «Чи готові пожежники?», – запитує «Дейлі Телеґраф».

Московська «Нєзавісімая ґазєта» не виключає, що за оголошеним Москвою значним скороченням моряків російського Чорноморського флоту в Севастополі стоїть якийсь таємний план Росії. Газета наводить думки експертів про те, що російська влада цими маневрами хоче приховати факт переведення до Криму нового російського підводного човна. І взагалі, як інформує «Нєзавісімая ґазєта», через Севастополь, флот та його об’єкти може спалахнути війна, якщо політики двох країн не домовляться.

А інша московське видання «Комерсант» стверджує, що через нещодавнє інтерв’ю російського посла в Києві Віктора Черномирдіна, яке він дав газеті «Комсомольская правда», послу загрожує висилка з України. Газета наводить деякі фрази з цього інтерв’ю, де Черномирдін стверджував, що «з цим українським керівництвом домовитися неможливо» і додав: «Прийдуть нові люди – подивимося. Обов’язково тверезі прийдуть, нормальні». Як зазначає «Комерсант», українське МЗС висловило протест Черномирдіну і Росії «за вкрай недипломатичні оцінки і коментарі, висловлені на адресу України та її керівництва» у цьому інтерв’ю посла. Газета також цитує реакцію російського МЗС, яке захищає Черномирдіна.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG