Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР іде на допомогу Україні. Насамперед банківській системі


Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з Президентом ЄБРР Томасом Міровим, Київ, 18 лютого 2009 р.
Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з Президентом ЄБРР Томасом Міровим, Київ, 18 лютого 2009 р.

Київ – Українські банки можуть отримати «донора». ЄБРР готовий надати їм для рефінансування до 600 мільйонів доларів. Щоправда, які це банки, коли, і на яких умовах будуть виділені кошти, ще невідомо. Окрім підтримки банківського сектора Європейський банк реконструкції та розвитку готовий інвестувати в українську енергетику.

Минулого року Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в Україну близько мільярда доларів. Це друге, після Росії місце за обсягами інвестицій. Однак цьогоріч ЄБРР готовий бути активнішим. Співпраця стосуватися передовсім двох галузей: банківської системи та енергетики. За словами президента Томаса Мірова, наразі Банк розглядає можливість надати фінансову підтримку для 20 українських банків, і виділити на це протягом року до 600 мільйонів доларів.

«Наша мета допомогти банкам, щоб вони могли виконувати функції кредитування корпоративного сектору, в першу чергу, це стосується малих та середніх підприємств. Другий напрямок, де ми б хотіли продовжити нашу активну діяльність – це енергетична сфера. Це стосується газової галузі, якій ми хочемо допомогти стати ефективнішою», – заявив Томас Міров.

За його словами, фінансування може розпочатися вже через кілька тижнів. Однак, які саме банки отримають допомогу, в ЄБРР поки не говорять. Але головні умови надання коштів – це прозорість та кредитування малого та середнього бізнесу.

«Передумовою будь-якої співпраці має бути чіткий фінансовий аудит, який продемонструє, що структурно банк перебуває у доброму стані. Щодо способів підтримки, то у нас є досить широкий арсенал шляхів: це може бути участь в акціонерному капіталі, це можуть бути субординовані позики, або ж просто позики», – зазначає Томас Міров.

Ресурси ЄБРР додадуть банкам ліквідності

Ресурси ЄБРР дешевші ніж внутрішні, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-заступник голови Національного банку України Ярослав Солтис. Тож, обіцяні 600 мільйонів можуть значно покращити ліквідність українських банків.

«Це дуже своєчасна і корисна допомога. Вартість ресурсів ЄБРР нижча, ніж їхня вартість усередині країни. Внутрішні ресурси значно дорожчі. Ці ресурси будуть також дешевші ніж ті, які надає Нацбанк України. Це покращить ліквідність українських банків. Якщо вони дадуть тим банкам, а вони знають кому давати, які займаються реальною економікою, то це буде дуже суттєвою допомогою українській банківській системі», – зауважив Ярослав Солтис.

Кабінет Міністрів спільно з ЄБРР, Світовим банком, МВФ та НБУ уже розробили проект постанови щодо порядку рекапіталізації комерційних банків. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, це дасть змогу українській банківській системі «повернутися до нормальної роботи».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG