Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг України котиться до дефолту?


Київ – Рейтинг України продовжує знижуватися. Слідом за міжнародним агентством Fitch, яке вже понизило український рейтинг, переглянути його із перспективою зниження вирішило і Standard & Poor's. Причина – зростання ризику невиконання кредитних умов із Міжнародним валютним фондом.

Ризик невиконання Україною умов надання стабілізаційного кредиту Міжнародним валютним фондом зростає. Саме через це міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s вирішило переглянути кредитні рейтинги України з імовірністю їхнього зниження. Рішення про зміну показника економічної привабливості України можуть ухвалити протягом двох тижнів після того, як уряд розповість про реалізацію узгодженої з МВФ програми.

Минулого тижня міжнародне агентство Fitsh уже знизило і без того негативні рейтинги України. А саме: рейтинг дефолту емітента в національній та іноземній валюті з рівня «В+» до «В».

Наразі ж питання щодо отримання Україною чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду продовжує висіти в повітрі. Перебуваючи у Києві, представники МВФ так і не змогли домовитися з українськими чиновниками про умови його надання.

Головне питання, яке є предметом дискусій між Україною та Фондом – це стримування загального дефіциту бюджету-2009. Попри те, що задекларований дефіцит головного кошторису країни менший, ніж три відсотки, за оцінками деяких економістів реальний брак коштів становить близько одинадцяти відсотків.

Зниженням рейтингу за кредитною довірою

Зниження рейтингу України є не лише негативним сигналом для іноземних інвесторів, це може ще більше ускладнити ситуацію з кредитом від Міжнародного валютного фонду, каже в інтерв’ю Радіо Свобода директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

«Зниження кредитних рейтингів демонструє негативну тенденцію щодо того, як міжнародні фахівці, міжнародні інвестори бачать Україну. Звичайно, це може погіршити як безпосередньо економічні, інвестиційні умови, так і рішення стосовно введення в Україну фінансових ресурсів інших інституцій, зокрема, і кредитування з боку МВФ, світового банку, ЄБРР», – вважає Юрчишин.

Сьогодні Україна опинилася на межі. І це вкотре доводить зниження її рейтингів, зазначає начальник аналітичного департаменту компанії «Ренесанс девелопмент» Владислав Перевишко. Далі рейтинг дефолту: «Понижено також рейтинг 9 банків в обох валютах. Державний борг зашкалює. Перше місце для України, третє – для Росії за рівнем дефолту за версією кількох журналів, це факт. 40-45% – це доходність зовнішніх облігацій України, ще раз це доводить. Ми на межі дефолту. Наступним рейтингом за тим, який ми сьогодні маємо, йде рейтинг дефолту. Це означає, що на даний момент нам не те що МВФ, а й ніхто інший не буде видавати кошти».

Те, що відбувається нині у Києві, викликало занепокоєння в європейців. Міністр фінансів Австрії Йозеф Прьолль в інтерв’ю британському виданню The Financial Times заявив, що економічна чи політична «катастрофа» в Україні може призвести до негативних наслідків у Європі. Тому австрійський уряд закликає ЄС та окремі країни Європи надати фінансову допомогу Україні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG