Доступність посилання

ТОП новини

МВФ хоче бачити в Києві «міцну руку» в час кризи


Прага – Недосягнення згоди з Міжнародним валютним фондом про надання наступного траншу кредиту вже позначилося на українських рейтингах. Міжнародне агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України ще на одну сходинку ближче до дефолту. Сам Фонд говорить, що Україні в час серйозного ризику фінансової та валютної кризи потрібен міцний кризовий менеджмент.

Уряд, шукаючи гроші, вдається до найбільш нетрадиційних джерел. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що з квітня Україна буде продавати свої невикористані квоти на викиди вуглекислого газу. Діючи згідно з Кіотським протоколом про захист довкілля, Україна могла б потенційно заробити на невикористаних викидах мільярди доларів. Але, гроші, які потрібні негайно, до України так ще і не надійшли.

Представники Міжнародного валютного фонду повернулися до Вашингтона, так і не досягнувши угоди з Києвом про умови надання наступного траншу кредиту. Проте, виступаючи у Вашингтоні, речник Фонду Давид Гоулі сказав, що дискусії між фондом і урядом тривають, і головне питання стоїть про те, «як стримати загальний дефіцит бюджету в 2009 році». Також він повідомив, що місія Фонду через кілька тижнів має повернутися до Києва для того, щоб продовжити ці переговори. Однак для того, щоб подолати кризу, Києву потрібно більше, ніж узгодити цифри дефіциту, чи кроки монетарної політики, наголосив речник МВФ.

«Наш досвід з багатьох інших країн свідчить, що тверда прихильність з боку влади до того, щоб повернути країну назад на шлях сталого розвитку є ключовою до успіху цих економічних програм. Міцний кризовий менеджмент є необхідний для того, щоби втілити послідовну політику, яка була б гідною довіри, і яка б могла допомогти країні подолати кризу», – зазначив Давид Гоулі.

Відставка Пинзеника викликає ще більше занепокоєння

Але поки що події в Києві свідчать, скоріше, про зворотнє. Відставка міністра фінансів Віктора Пинзеника та її обставини змусили закордонних оглядачів висловити ще сильніше занепокоєння перспективами України. У своєму дослідженні аналітик Королівського банку Шотландії Тімоті Еш говорить, що «втрата компетентного фахівця є великим ударом для уряду». Аналітик американського банку Brown Bothers Harriman Він Тін вважає, що без досвіду та знань Пинзеника урядові буде важко досягнути згоди з МВФ про величину бюджетного дефіциту.

На думку аналітиків, Україна є однією з країн, що найбільше потерпають від глобальної фінансової кризи. Ïї валюта втратила близько 40% своєї вартості, а економіка увійшла в стрімке падіння, яке цього року, за оцінками, буде складати щонайменше, близько 5% валового внутрішнього продукту. Тому злагодженість дій уряду, на думку фахівців, як МВФ, так і приватних дослідницьких установ, є головною передумовою подолання кризи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG