Доступність посилання

ТОП новини

Керована безготівка. НБУ змушує комерційні банки дотримуватися визначеного курсу


Київ – Від валютних інтервенцій до адміністративних заходів. Політика Національно банку України щодо комерційних банків стає жорсткішою. Нацбанк зобов’язує їх продавати безготівкову валюту за курсом, не вищим, ніж той, що встановив головний регулятор.

Комерційні банки мають продавати безготівкову валюту за курсом, не вищим ніж встановив Нацбанк. Якщо ж ні, банки не зможуть купувати у нього валюту, а потім зовсім позбудуться ліцензії. Про це йдеться в листі, який НБУ розіслав комерційним банкам. Нацбанк підрахував, що у середу середньозважений курс становив трохи більше, як 7,9 гривні за долар.

Таке рішення головного фінансового регулятора може загнати валютний ринок у тінь, вважає колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис. Адже, у такому випадку середній курс знижуватиметься щоденно.

«Навіть з точки зору арифметики воно не виходить продавати тільки не вище середнього. Тоді середній весь час буде нижчим і нижчим. Це заганятиме наш легальний бізнес, і легальний продаж валюти у тіньову частину ринку. Якщо НБУ бачить, що хтось хоче купити дорого долари, то для того, аби знизити ажіотаж, він має такий механізм, як продаж доларів із валютних резервів», – зазначає Ярослав Солтис.

«Методи НБУ не ринкові, але доречні»

Методи, якими Нацбанк змушує комерційні банки продавати безготівкову валюту не є ринковими, але як тимчасовий захід вони є доречними, сказав Радіо Свобода радник голови правління одного з комерційних банків Олександр Охріменко.

«Це вигідно насамперед для товаровиробників. Тому що сьогодні, щоб заключати угоди і по імпорту, і по експорту потрібен більш-менш прогнозований стабільний курс. А невигідне таке рішення насамперед тим, хто заробляє виключно на валютних спекуляціях. Звісно, це рішення їм не вигідне і дуже шкідливе. Для економіки дуже важливо мати стабільний курс», – зауважив Олександр Охріменко.

Готівка лишається некерованою

Що ж стосується курсу готівки, то різниця між офіційним та тим, що є в українських обмінниках, суттєво різниться. Утім, заступник голови Національного банку Олександр Савченко в інтерв’ю Раді Свобода запевняв, що вже найближчим часом ці курси мають бути однаковими, або ж із мінімальними відхиленнями.

«Теоретично у будь-якій країні є два курси: ринковий, він же офіційний і готівковий. Думаю, прийшов час зрівняти офіційний і ринковий курс. Вони будуть збігатися або відхилення буде не в межах 2-3%, а в межах 0,1%. Незначне відхилення в принципі допустиме», – заявив Олександр Савченко.

Офіційний курс, встановлений Нацбанком уже кілька місяців тримається на позначці 7,7 гривні за долар. За цей час комерційний курс досягав і понад 10 гривень.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG