Доступність посилання

ТОП новини

Україні варто брати гроші в Росії, але ЄС повинен дати стільки ж – Андерс Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Прага – Як економічна криза вплине на стосунки Європи з Україною і Росією? До чого слід готуватися об’єднаній Європі? Про це Європейський Парламент запросив поговорити відомих економічних експертів, серед яких був і знаний в Україні економіст та колишній шведський дипломат Андерс Ослунд. Його оцінка ситуації та прогноз можуть дещо змінити погляди європейців на ситуацію у сусідніх країнах та по-іншому поглянути на їхніх лідерів.

Самовпевненість, з якою останнім часом діють російські лідери, приховує складний економічний та політичний стан країни, яка опинилася на роздоріжжі, вважає Андерс Ослунд.

«Путіну довго щастило, але він мало, що зробив для Росії, і його режим є крихким. Статус кво вже неможливо втримати. Росія перебуває на роздоріжжі. Є два шляхи: або вона стає ще більш авторитарною, з державним капіталізмом та протекціонізмом, і тоді в неї немає потреби для співпраці з ЄС, або ми побачимо політичну та економічну лібералізацію, тобто рух у зворотному напрямку», – зазначив Андерс Ослунд.

Щодо впливу на сусідів, то, на думку Ослунда, попри добру міну, Росія почала втрачати важливі важелі. Зокрема, так він оцінює результат газової кризи між Росією та Україною. За словами Ослунда, він ще ніколи не бачив Володимира Путіна таким невдоволеним, як після переговорів з Юлією Тимошенко, коли вона отримала 20% знижку на ціну газу.

Критику Ющенка не дуже розуміють і європейські парламентарі


Чому Президент Ющенко так розкритикував свого прем’єра за, здавалося б, добру домовленість, було незрозуміло і європейським депутатам. Британський депутат Чарльз Таннок гадає, що причина в тому, що і з цією знижкою, українське виробництво навряд чи «потягне» нову ціну на газ.

«Цей надзвичайний напад на власного прем’єра мабуть приховує той факт, що хоча це і добра угода, але через падіння курсу гривні ціна газу буде надто високою для української промисловості протягом наступних кількох місяців», – зауважив Чарльз Таннок.

Не збігаються погляди Президента України і європейських спостерігачів на ще один ключовий момент у стосунках між Україною і Росією. Пропозицію Москви про надання Україні 5-мільярдного кредиту на підтримку бюджету, Андерс Ослунд оцінює виключно позитивно, говорячи, що це був «перший позитивний крок Москви після Помаранчевої революції». При цьому Ослунд радить Євросоюзу проявити таку ж щедрість. І дати Києву рівно стільки ж, скільки пропонує Москва.

«ЄС має посилити суверенітет сусідніх із Росією»


Говорячи про реальні кроки, які зараз може здійснити Євросоюз, експерт із питань України і Росії при Європейській Раді із закордонних питань Ендрю Вілсон сказав, що ЄС має якнайшвидше переглянути політику сусідства таким чином, щоб посилити суверенітет сусідніх країн.

А в політиці щодо Росії, на думку Вілсона, Євросоюз має проявити більше єдності. «Першим кроком до втілення принципу солідарності має стати визначення цього принципу як взаємна відповідальність країн-членів – усвідомлення того, що національна закордонна політика має вплив на інші країни і що партнери мали би інформувати один одного про важливі ініціативи у політиці», – зазначив Ендрю Вілсон.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG