Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія наглядатиме за «бюджетними порушниками» і стурбована Україною


Брюссель – Виконавчий орган європейської співдружності – Єврокомісія – виставляла у середу оцінки бюджетній політиці країн-членів ЄС. Згідно з правилами європейської монетарної політики, бюджети цих держав не повинні мати дефіциту, котрий би перевищував 3 відсотки внутрішнього валового продукту. Серед «найгірших учнів» Ірландія, Франція, Іспанія, Греція та Мальта. Проте навіть з огляду на кризу, Єврокомісія звернулася до лідерів тих країн, що не впоралися з цифрами, із закликом все ж навести лад у своїх бюджетах. І хоча мова йшла про країни Євросоюзу, поміж іншим, згадали й труднощі в переговорах між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Щорічне оцінювання бюджетної політики країн Євросоюзу цього разу було своєрідним тестом для Європейської Комісії. Розбалансована кризою економіка країн ЄС не могла не накласти свій негативний відбиток на національні бюджети. І хоча тим, що не виконують правил «Пакту стабільності та росту» – бюджетно-економічного законодавства європейської співдружності – загрожують санкції, нині Комісія виявила гнучкість.

Це будуть не санкції, а початок процедури нагляду за фінансами тих, котрі не виконують обіцянок, зауважують представники Європейської Комісії. Причина у складності нинішньої фінансово-економічної ситуації.

Та все ж, країнам, котрі перевищили 3-відсотковий бар’єр дефіциту держбюджету, слід напружитися та навести лад у національній бюджетній дисципліні. До цього закликала Європейська Комісія.

Найгірший бюджет – ірландський

Найгірша ситуація була зафіксована в Ірландії: з невеликого надлишку дефіциту у 2007 році вона стрибнула майже до 10 відсотків, запланованих на 2009 рік. При дозволених 3-відсотках від ВВП, здавалося б, гніву Єврокомісії не оминути.

Проте, весь світ переживає кризу, тому комісар з економічної та монетарної політики Хоакін Альмунья зазначив, що штрафної процедури поки що не передбачають навіть для Ірландії.

«Враховуючи ситуацію, в якій опинилася ірландська економіка та фінанси, враховуючи розмір дефіциту і тиск з боку ринків, об’єднання фінансів має бути набагато амбітнішим. Ми не можемо критикувати. Ми даємо поради, ми коментуємо, але не критикуємо владу Ірландії, що переживає дуже глибоку рецесію», – зауважив Хоакін Альмунья.

Єврокомісар спробував зробити прогноз на майбутнє: згідно з його розрахунками, протягом цього року в європейській економіці й далі триватиме падіння. Тільки на початку 2010-го рецесія сповільнить оберти. Тому, Єврокомісія вимагатиме відновлення нормального ритму наповнення національних бюджетів саме наступного року.

Щодо нинішньої ситуації, то, за словами єврокомісара, деякі стратегічні програми та плани відновлення економіки потребують доопрацювань.

Дуже часто ситуацію на ринках погіршують самі політики. З огляду на це, Хоакін Альмунья закликав лідерів Євросоюзу бути обережними, роблячи офіційні заяви. «Нерідко непродумані зауваження дуже розбалансовують і без того знервований ринок», – зазначив він.

«Єврокомісія стежить за Україною день за днем»

Під час оприлюднення оцінок бюджетної політики країн Європи, мова зайшла й про стан економік європейських держав, що не є членами Євросоюзу. Австрія, наприклад, повідомила Брюссель про свою стурбованість щодо рецесії у країнах сходу та центру Європи, бо це небезпечно й для фінансової системи країн-членів ЄС. Адже є чимало європейських банків, які так чи інакше пов’язані з банками Сербії, Хорватії чи України.

Ці побоювання повністю поділяє й Єврокомісія, заявив сьогодні комісар з економіки та монетарної політики Хоакін Альмунья. Ця установа не може давати кожній з цих країн однакові поради чи підтримку, бо у ЄС для цього існують різні інструменти.

Особливо уважно Брюссель стежить за розвитком подій на українському ринку та переговорами Києва із Міжнародним валютним фондом.

«Щодо України, то ми вивчаємо день за днем їх стосунки з МВФ та перебіг переговорів. Єврокомісія надзвичайно стурбована труднощами українського уряду у досягненні нової угоди з Міжнародним валютним фондом. При цьому, адміністрація МВФ заявила: якщо не буде угоди, не буде й допомоги. Ми не в силах вирішити ці суперечності, але надзвичайно стурбовані ситуацією, що склалася», – зазначив у середу єврокомісар Хоакін Альмунья.

МВФ відклав надання Україні 2-го траншу кредиту, що планувався на 15 лютого. Адміністрація Міжнародного валютного фонду закликала українську владу скоротити дефіцит бюджету, посилити монетарну політику та покращити контроль банківської системи.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG