Доступність посилання

ТОП новини

У Криму активізуються прокремлівські політичні сили


Учасники мітингу проти НАТО
Учасники мітингу проти НАТО

Сімферополь – Одразу два мітинги в понеділок провели в Сімферополі Російський блок та «Російська громада Криму». Спершу проросійські активісти протестували проти презентації в Сімферополі книг про бандерівців та УПА, а потім – проти вступу України до НАТО. Місцеві експерти відзначають зростання активності прокремлівських сил Криму.

Усекримський антинатовський мітинг, попри анонсовані півтори тисячі учасників, зібрав лише близько 300 осіб – активістів Російського блоку, «Російської громади Криму» і молодіжного крила Партії регіонів. Акція пройшла на майдані перед Верховною Радою автономії під гаслом «Здрастуй, Росіє! Прощай, НАТО!»

Під час мітингу його учасники демонстративно спалили прапор Північноатлантичного союзу, скандували «НАТО нам не треба!» і танцювали під російський державний гімн.

З портретами Путіна і Медвєдєва - проти НАТО
Іще одна акція Російського блоку і «Російської громади Криму» відбулася зранку. Російські націоналісти пікетували українських. Вони спробували зірвати презентацію книг про бандерівців, УПА та батальйон «Нахтігаль», яку проводила у своїй штаб-квартирі кримська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Проросійські активісти порвали кілька книжок, а також принесені з собою портрети Адольфа Гітлера і Степана Бандери, але більшого не дали правоохоронці. Представники партії «Свобода» повідомили, що попри протидію їм усе ж вдалося провести свою акцію.

Активізація проросійських сил – помста за Черномирдіна чи відпрацювання коштів?

Тільки за останній тиждень Російський блок та його союзники провели у Криму п’ять публічних акцій. Минулої середи, 18 лютого, Російська громада Криму організувала антиамериканський мітинг, минулого понеділка, 16-го, та в четвер, 19 лютого, – відверто антиукраїнські мітинги-пікети.

Спалення прапору Північноатлантичного Альянсу
Прокремлівські російські націоналісти також провели кілька публічних акцій і в Севастополі, а також автопробіг під російськими державними прапорами з Севастополя до Сімферополя.

Місцеві спостерігачі пов’язують це зі збільшенням обсягів фінансування у зв’язку з початком нового бюджетного року в Росії. Зокрема, про це кажуть у «Російському фронті Сергія Шувайникова», який не отримує грошей із Москви, але там мають детальну інформацію про цю «допомогу співвітчизникам».

Водночас Андрій Шекун, редактор інтернет-сайту «Медіа-Крим», припускає, що активізація прокремлівських сил – своєрідна помста за демарші Міністерства закордонних справ України стосовно російського посла Віктора Черномирдіна. Мовляв, останній демонструє і Києву, і Москві свою політичну вагу в Україні.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG