Доступність посилання

ТОП новини

Чи «потягне» Україна компроміс від МВФ


Київ – Кредит Міжнародного валютного фонду без суттєвого зменшення дефіциту бюджету: МВФ зможе надати Україні другий транш позики, якщо уряд знайде неінфляційні джерела фінансування бюджету. Наскільки реально Кабмінові знайти такі джерела, що це може бути і чи справді Фонд зможе піти на поступки?

Однією з вимог МВФ до надання Україні кредиту stand-by було встановлення дефіциту бюджету у межах 1%. Однак лише задекларований дефіцит цьогорічного головного кошторису сягає майже 3%. А за словами багатьох експертів, реальна дірка у бюджеті набагато більша. Саме це фахівці Міжнародного валютного фонду називали найбільшою проблемою.

Тепер же МВФ готовий піти на компроміс – надати Україні другий транш кредиту без суттєвого скорочення дефіциту бюджету, проте за умови, що Кабінет Міністрів знайде неінфляційні джерела фінансування бюджетної дірки. За словами представника Фонду в Україні Макса Альєра, наразі фінансування дефіциту за інфляційною моделлю не є оптимальним рішенням.

Що ж стосується неіфляційного фінансування, то воно передбачає знаходження реальних джерел поповнення бюджету. І сьогодні така можливість є, каже Радіо Свобода заступник міністра економіки Михайло Поживанов.

«Якщо дивитися на роботу металургійної чи хімічної галузей, то сьогодні вони працюють навіть трошки краще, ніж планувалося – завантаження підприємств на рівні 80–85%», – звертає увагу заступник міністра.

Також, за його словами, додаткові надходження можуть бути від антикризового закону, на який Президент спочатку накладав вето, проте з другого разу підписав, коли вето було подолане. Ідеться про 13-відсоткове мито на імпорт.

Покрити бюджетну дірку можливо?

За словами заступника голови парламентського комітету з питань бюджету, регіонала Олександра Пеклушенка, зараз важко говорити про реальний бюджетний дефіцит, оскільки, каже він, Кабінет Міністрів приховує справжню картину.

Однак при бажанні неінфляційні шляхи покриття дефіциту можна знайти, заявляє Пеклушенко.

«Є очевидні речі, які можна відразу вирішувати і які дозволять закласти серйозні бюджетні надходження. Це можна зробити за рахунок аграрного сектору, будівництва доріг і за рахунок підтримки таких гігантів, як автопром, авіаційна промисловість. Це і є виходом із ситуації», – вважає представник опозиції.

Позиція МВФ не є поступкою

Нинішня позиція МВФ не є поступкою, оскільки принципової різниці між недопущенням дефіциту бюджету та знаходженням відповідних джерел його фінансування немає, вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

Що ж стосується отримання другого траншу кредиту, то, на переконання Юрчишина, Україна має всі шанси.

«Співробітництво України з МВФ буде продовжуватися. МВФ буде враховувати, що все ж таки Україна має значний економічний потенціал, і ніхто із серйозних фінансових інституцій не зацікавлений у тому, щоб в України були ускладнення. Тож МВФ буде намагатися допомагати Україні і стимулювати Україну, щоб вона сама виконувала взяті на себе зобов’язання», – переконаний економіст.

Тим часом експерти вважають, що останній сигнал від МВФ став гарним знаком для українського валютного ринку, який дозволив дещо стабілізувати курс гривні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG