Доступність посилання

ТОП новини

Аналітики далі бачать в Україні привид дефолту


Прага – Україна наполягає, що має досить коштів, щоб уникнути дефолту, а тим часом економічні показники свідчать про майже 70-відсоткову ймовірність дефолту української держави, звертають увагу аналітики британської групи «Економіст».

Президент Віктор Ющенко, відповідаючи наприкінці лютого на чергове зниження кредитних рейтингів України агентством Standard & Poor’s відразу на дві сходинки і на перспективу подальших знижень, відкинув думку, що Україна не має коштів на обслуговування своїх боргів.

Але, як мовиться в дослідженні аналітичного відділу групи «Економіст», ринки погоджуються з оцінкою рейтингового агентства. Сплати за кредитними дефолтними свопами – так механічно переписують англійську назву фінансового інструмента, який відіграє роль страхування проти дефолту – зросли від близько 400 базових пунктів у серпні минулого року до більш як 3 тисяч 500 нині. За даними фінансистів, наведеними в дослідженні, це означає майже 70-відсоткову ймовірність дефолту України упродовж 2 років або майже 92-відсоткову ймовірність протягом 5 років.

При цьому суверенні борги України далеко не такі великі. За оцінками, цьогорічні виплати за суверенними боргами держави мають становити від 2 до 3 мільярдів доларів. Ці суми багато разів перекриваються валютними резервами України, які в січні перевищували 28 мільярдів доларів. Та ринки сповнені песимізму щодо України через цілу низку причин.

Проблем Україні не бракує

Із одного боку, державу можуть врешті обтяжити борги українських компаній – вони ж, за оцінками, мають виплати цього року закордонним позикодавцям близько 43 мільярдів доларів. За нинішніх умов, коли українські банки з їхніми величезними закордонними запозиченнями попередніх років нині «заморожені» на міжнародних кредитних ринках, а промисловість різко скорочує виробництво, такі загальні борги України непокоять аналітиків набагато більше, ніж її суверенний борг.

Другою причиною є відносини з Міжнародним валютним фондом, що перервав було розмови про надання другого траншу великого кредиту Україні після ухвалення українського бюджету, який, усупереч вимогам МВФ, передбачає дефіцит. І хоча просто нині цей другий транш Києву ще не потрібен – він і перший, у 4,5 мільярди доларів, тільки почав використовувати, – але саме суперечка з МВФ і призвела до зниження рейтингів України: адже інвестори непокояться, що відмова МВФ схвалити другий транш свідчить, що фінансова політика України прямує до катастрофи.

Аналітики групи «Економіст» нагадують і про нереальність нинішнього українського бюджету, який ґрунтується на урядових показниках, що не підтверджуються дійсністю, і про можливі проблеми з російським «Газпромом», який попереджає, що може припинити постачання газу і вимагатиме передоплати за газ у разі несплати за лютий на початку березня. Такі кроки дуже зіпсували б репутацію українського керівництва, мовиться в дослідженні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG