Доступність посилання

ТОП новини

В економічній кризі ще не все найгірше позаду


Торги на Нью-Йоркській фондовій біржі, 2 березня 2009 р.
Торги на Нью-Йоркській фондовій біржі, 2 березня 2009 р.

Прага – Акції на світових ринках знову падали: інвестори занепокоєні новими даними про те, що великі фінансові установи у Сполучених Штатах і Великій Британії опинилися в глибших труднощах, ніж вважали досі. І все це стається в той час, коли спостерігачі з усіх сил шукають ознак того, що вершина кризи вже позаду.

На біржі Токіо акції впали до найнижчого рівня за чверть століття. Слідом за Токіо пішли й інші азійські ринки. Причина – вчорашні дані зі США й Британії.

А в Нью-Йорку вчора індекс Dow Jones закрився на мінімальній за 12 років позначці, а в Лондоні індекс FTSEurofirst зупинився за кілька пунктів від історично найнижчого свого показника.

До цього спричинилися дві вістки, зокрема повідомлення, що одна з найбільших страхових компаній у США, AIG, зазнала найтяжчої у фінансовій історії Сполучених Штатів квартальної втрати в більш як 60 мільярдів доларів; загальні її втрати за минулий рік перевищують 100 мільярдів.

Урядові США довелося втрутитися вже вдруге, щоб порятувати компанію від краху, надавши їй цього разу близько 30 мільярдів доларів.

Фінансовий аналітик Арт Гоґан в інтерв’ю агентству Reuters пояснює: «AIG нагадала нам, що багатьом фінансовим установам потрібно більше грошей. Їм потрібно більше капіталу, щоб не розоритися. AIG потребує ще 30 мільярдів лише для того, щоб утриматися на плаву, перш ніж цю компанію поділять на багато частин і, сподіваймося, розпродадуть».

Постійні проблеми цієї компанії вважають досить значними, щоб дестабілізувати нестійку фінансову систему США, на яку ще не вплинув урядовий пакет стимулів на 800 мільярдів доларів. Тому Вашингтон і вжив заходів, повідомив речник Білого дому Роберт Ґіббз: «Ми зосередилися на кроках, необхідних для реструктуризування AIG, щоб урешті ця компанія не створювала такої системної загрози, як зараз». Тому, за його словами, дії американського уряду на її порятунок були «критично важливі».

На іншому боці Атлантики погана вістка прийшла з Лондона: найбільший банк Європи, британський HSBC, минулого року зазнав скорочення прибутків на 70 відсотків і тепер хоче випустити нові акції, щоб здобути близько 18 мільярдів доларів капіталу, необхідного для роботи.

Ці дві події наводять інвесторів на думку, що економічні умови в світі погіршуються швидше, ніж вважали.

Але ця думка не єдина. Пізніше сьогодні ж фінансові ринки вже в Європі відкрилися таки зі зростання.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG