Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Клінтон і Лаврова – великі очікування


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров / Державний секретар США Гілларі Клінтон
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров / Державний секретар США Гілларі Клінтон

Прага – Сьогоднішня зустріч у Женеві між новим державним секретарем США Гілларі Клінтон та міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим має пролити світло на те, чи вдасться «перезавантажити» російсько-американські стосунки. На порядку денному стоять питання співпраці в Афганістані, координації зусиль щодо ядерної програми Ірану, суперечливість позицій з приводу протиракетних систем у Європі та розширення НАТО.

Напередодні женевської зустрічі держсекретар Гілларі Клінтон окреслила, з яких позицій Сполучені Штати намагатимуться «рестартувати» свої відносини з Росією. Вона сказала, що США шукатимуть поступу і спільних дій у тих питаннях, де інтереси Америки і Росії збігаються: боротьба з тероризмом, контроль над поширенням ядерної зброї. Також, за її словами, Вашингтонові і Москві варто спробувати домовитися у питаннях енергетичної безпеки та зміни клімату.

США і НАТО вже заручилися підтримкою Росії у питанні поставок вантажів до Афганістану і сподіваються на позитивний відгук Москви щодо іранської ядерної програми.

Але нова американська адміністрація свідома того, що є питання, в яких Білий Дім і Кремль мають діаметрально протилежні позиції. І вони також не замочуватимуться, говорить Гілларі Клінтон.

«Наша співпраця з Росією жодним чином не підірве нашу підтримку таким країнам, як Грузія, країни Балтії чи Балкани, або будь-якій іншій країні в Європі, яка хоче бути незалежною, вільною, ухвалювати власні рішення та йти власним курсом без непотрібного втручання Росії», – наголосила держсекретар.

Полегшити діалог із Москвою мало б учорашнє рішення НАТО відновити в повному обсязі стосунки з Росією, які були перервані після серпневої війни на Кавказі.

Росія має власну думку

Однак це рішення Росія схильна трактувати не як жест доброї волі, а як поступку. Саме так побачив ситуацію, наприклад, представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін.

«Ми вийшли з кризи після серпня минулого року зміцнілими. Криза пішла всім на користь. А наші західні колеги побачили в особі Росії партнера, об якого не можна витирати ноги. Ми сильні, ми переконані, що саме ми маємо рацію, і ми відновлюємо співпрацю в тому числі на наших умовах», – заявив він.

Іще одним каменем спотикання між Вашингтоном і Москвою є питання розташування протиракетних систем США в Європі. Але і в цьому питанні нова адміністрація випромінює оптимізм.

«Ми віримо, що Росія і Сполучені Штати мають можливість співпрацювати у сфері протиракетної оборони, проводити спільні дослідження, спільну розробку, а з часом, за умови, якщо зможемо домовитися, і спільно розгортати такі системи», – вважає Клінтон.

Коментатори вже попереджають, що забагато оптимізму і забагато поступок Росії можуть швидше зашкодити американським інтересам, бо породжуватимуть у Москві саме те відчуття, про яке говорив Дмитро Рогозін.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG