Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Новий лист до МВФ направлять через добу


Президент Віктор Ющенко сподівається на доопрацювання листа української влади до Міжнародного валютного фонду до 13 березня.

«Я дав 24 години для того, щоб лист про наміри було остаточно доопрацьовано українською стороною й сподіваюся, що через добу українська сторона направить цей лист у МВФ», – сказав він пiсля сьогоднішньої зустрiчi з Прем’єром Юлiєю Тимошенко, головою Національного банку Володимиром Стельмахом i експертами.

За словами Глави держави, українська сторона зробила все від неї залежне, щоб місія МВФ розпочала свою роботу в Україні з наступного тижня.

Ющенко висловив задоволення нинішньою нарадою і повідомив, що під час неї був погоджений перелік кроків для поновлення робіт із МВФ. Зокрема, йдеться про збалансування Пенсійного фонду, державного бюджету на 2009 рік і бюджету Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Як повідомив Президент, наступного тижня Кабінет Міністрів внесе на розгляд парламенту зміни до держбюджету, а також законопроект щодо збалансування Пенсійного фонду.

Ющенко зауважив, що часткове збалансування бюджету відбуватиметься за рахунок удосконалення фіскальної політики.

Говорячи про зміни в Пенсійному фонді, Президент уточнив, що мова йде про перегляд підходів до спеціальних пенсій. За його словами, несправедливо, що сьогодні, коли мінімальна пенсія становить 500 гривень, в державі існує понад 18 законів, які встановлюють спеціальні пенсії, розмір яких іноді досягає 20 тисяч гривень.

Нещодавно українське керівництво надіслало спільне звернення до МВФ щодо продовження співпраці. Проте, за даними ЗМІ, цей лист повернули вiдправникам на доопрацювання без розгляду керівництвом фонду.

Національний банк наразі отримав лише перший транш кредиту, який МВФ минулого листопада пообіцяв надати Україні.

Другий транш, який мав надійти 15 лютого, Київ досі не отримав. Мiсiя МВФ, яка щокварталу перевiряє виконання Україною умов меморандуму, перебуваючи в Україні наприкінці січня – на початку лютого, не змогла завершити свою роботу через низку неузгоджених питань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG