Доступність посилання

ТОП новини

Куди летить нещасний долар?!


Прага – На західних ринках американський долар знову полетів шкереберть, хоча не так радикально, як учора, коли Національний Банк США оголосив, що запускає більше трильйона доларів у свою фінансову систему. Щоб перезавантажити свою хвору економіку, Америка закупить мільярди своїх власних державних облігацій. Знизивши вартість позик, цей крок повинен заохотити банки знову давати кредити, однак у цьому кроці є й певна небезпека, а саме – інфляція та послаблений долар.

Щоб підтримати свою економіку, американський центральний банк вирішив закупити свої власні довгострокові державні облігації на суму 300 мільярдів доларів. Цей крок мав би підвищити ціну облігацій та знизити їхній дохід. А оскільки державні облігації впливають на інші борги, як, наприклад, іпотеки, то й вони також повинні подешевшати. Банки отримують купу нових грошей, які вони тоді передадуть позичальникам.

Однак у цьому немає гарантій. Банки можуть просто сидіти на грошах...

Економіст великого європейського банку Юнікредіт Корнеліус Пупс переконаний, що крок, який зробив Американський національний банк, є правильним: «Центральний Банк США має станок для друкування грошей, я такого не маю, фінансист Воррен Баффет теж цього немає. Центробанк, врешті, виграє будь-яку боротьбу».

Буває грошей забагато


А що робити, якщо раптом забагато грошей опиниться в обігу? Це може призвести до інфляції. Експерти вважають, що всі рятівні кроки, які нині здійснюють західні центральні банки в боротьбі з кризою, несуть інфляційну небезпеку. Нацбанк США передбачає, що в майбутньому інфляційні процеси будуть «стриманими». А це, на думку професора Ділової школи в Кардифі Патрика Мінфорда, значить, що Американський центральний банк буде воювати з інфляцією тоді, коли вона з’явиться: «Ми б хотіли, щоб економічне відновлення вже нині досягло такого етапу, який дав би нам інфляцію, але все свідчить навпаки».

Втіхи тут мало. Якщо американська економіка в поганому стані, інші національні економіки не в кращій ситуації. Британський центральний банк щойно започаткував подібний курс до американського, цього тижня Японський центробанк закупив ще більше власних облігацій.

Багато хто вважає, що інші центральні банки скоро підуть тим самим шляхом: випускатимуть на ринок якомога більше готівки, бо вони вірять, що з інфляцією боротися легше, ніж з дефляцією та економічним спадом.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG