Доступність посилання

ТОП новини

Литвин підозрює, що тернопільські вибори надихнули знову на переобрання парламенту


Київ – В Україні знову заговорили про дострокові парламентські вибори. Про них заговорив навіть їх послідовний супротивник – Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На думку політологів, політична весна обіцяє бути гарячою.

Спікер Володимир Литвин вважає, що проведення дострокових парламентських виборів є цілком реальним. «Є величезне бажання певних керівників, – сказав він в інтерв’ю телеканалу ІСТV, – зводити країну ще раз на вибори. Не для того, щоб оновити владу.., а для того, щоб закоренити, зацементувати себе у владі, використовуючи маніпулятивні дії і технології».

Спікер Литвин особливо наголосив, що є велика загроза фальсифікації народного волевиявлення. У цьому контексті він згадав нещодавні вибори до Тернопільської обласної ради. Там, за його словами, відбулося фальшування виборів, у тому числі й через масове вкидання бюлетенів. Масштаб фальсифікацій на тернопільських перевиборах Голова Верховної Ради оцінив «у межах 20 %».

Весняний наступ опозиції

Політична криза в Україні не вичерпана, адже коаліція не має необхідної кількості голосів, щоб призначити нових міністрів та ефективно проводити законопроекти через парламент.

Натомість Партія регіонів заявила про підготовку масових акцій протесту, запланованих на 27 березня. За таких умов логічним виходом із кризи можуть бути перевибори парламенту.

«Очевидно, що коаліція неспроможна провадити кадрові ротації в уряді, – каже політолог Вадим Карасьов. – І це не дає урядові проводити ефективну антикризову політику. Ще один фактор, який може підштовхувати до парламентських перевиборів, це те, що криза може обнулити рейтинги всіх провідних політичних гравців, у тому числі й Партії регіонів. Бо з часом, внаслідок загального розчарування, на політичну сцену може вийти нова темна, світла чи ще якась політична конячка».

Проти перевиборів – БЮТ і час

Проте в БЮТ відкидають ідею дострокових виборів. «Наша позиція залишається незмінною, – каже заступник голови фракції БЮТ у Верховній Раді Олег Ляшко. – Дострокові вибори в теперішній ситуації є дорогим задоволенням для країни. Я думаю, що дострокові парламентські вибори малоймовірні».

За словами експертів, для реалізації ідеї позачергових парламентських виборів залишається не так уже й багато часу. «Відповідно до конституції, розпуск Верховної Ради неможливий в останні півроку повноважень Президента, – зазначає політтехнолог Тарас Березовець. – Тож, якщо ці перевибори проходитимуть згідно законодавства, то вони можуть бути проведені лише до середини липня».

Говорячи про те, чому спікер, який раніше заперечував проведення дострокових виборів, тепер вважає їх імовірними, політтехнолог Березовець зауважив: «Найімовірніше, спікер таким чином відреагував на загострення напруги між Президентом і коаліцією. Але я не думаю, що він справді зацікавлений у їх проведенні».

Наразі ситуація з достроковими парламентськими виборами залишається невизначеною. Проте, запевняють оглядачі, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради робитимуть все можливе, щоб уникнути їх проведення. Принаймні, до того як відбудуться президентські вибори.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG