Доступність посилання

ТОП новини

Росія стане повноправним учасником модернізації української ГТС – Тимошенко


Прем’єр-міністр України, перебуваючи сьогодні в Токіо в Японії, нагадала, що під час нещодавніх переговорів про модернізацію української газотранспортної системи в Брюсселі представники України та ЄС висловили готовність залучити Росію та приватних інвесторів до проекту за умови, що ГТС залишиться в українській власності.

Відтак Юлія Тимошенко висловила впевненість, що найближчим часом усі непорозуміння між Росією й Євросоюзом у цьому питанні знімуть і Росія приєднається до модернізації.

Прем’єр наголосила, що Україна хотіла б збудувати з Росією «збалансовані відносини … на базі дотримання національних стратегічних інтересів».

За словами Юлії Тимошенко, Україна далі лишається значною мірою залежною від Росії у постачанні енергоносіїв – ядерного палива на всі 100 відсотків, газу та нафти на 70 відсотків.

Спільну декларацію з Євросоюзом, що передбачає вливання інвестицій у модернізацію української газотранспортної системи, Україна підписала 23 березня у Брюсселі. Росію до угоди не залучили.

Кремль у відповідь назвав документ непрофесійним і таким, що не передбачає інтересів Росії. А російський постачальник газу «Газпром» вважає, що Україна не може модернізувати свої трубопроводи без санкції Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG