Доступність посилання

ТОП новини

Регіони на Майдані: учасникам акції віддячать за півторагодинну участь


Київ – У столиці в п’ятницю на Майдані Незалежності зібралося набагато менше людей, ніж анонсували організатори акції «Кризі – стоп! Владу геть!». Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, виступивши перед своїми прихильниками, закликав вимагати відставки уряду та дострокових виборів і Президента, і парламенту.

Замість задекларованих напередодні 15 тисяч на Майдані Незалежності зібралося, за різними підрахунками, від трьох до семи тисяч учасників акції протесту. Організатори пояснили низьку явку тим, що не хотіли перекривати рух у центрі столиці.

Крім киян, на мітинг приїхали активісти та прихильники Партії регіонів із районів Київської області. Щоправда, далеко не всі учасники акції впевнені, що дострокові вибори допоможуть вийти з кризи.

«Ідея перевиборів можливо і жива, але перш за все однозначно треба змінити виборче законодавство, – каже Валерій, який приїхав на мітинг із Володарського району Київщини. – Бо система виборів зараз не є досконалою. І ми не можемо вибрати того, кого хочемо вибрати».

Сварили владу й Америку, любили Росію і танцювали

У виступах депутати-регіонали та керівники місцевих осередків Партії регіонів критикували владу. Крім антиурядових лунали також антиамериканські заклики та проросійські гасла. Між виступами для людей вмикали розважальні пісні, тож найжвавіші учасники мітингу ще й потанцювали.

Представники громадської ініціативи «Геть усіх!», які роздавали тут листівки, назвали акцію «гламурним протестом». Активіст «Геть усіх!» Андрій вважає, що протестувати треба інакше. Звезли багато людей і прапорів, щоб зробити приємно людині, яка буде виступати зі сцени, – каже він, – але такі заходи нічого не вирішують Треба брати приклад із Європи – з Франції, з Греції. Лише тоді, коли влада боїться свого народу, вони щось робить».

Янукович визнав, що помаранчевий Майдан таки об’єднав Схід і Захід

Віктор Янукович під час виступу перед прихильниками партії
Останнім на мітингу виступив Віктор Янукович. Лідер партії регіонів звернувся до своїх прихильників російською мовою. «Ця влада повинна достроково піти у відставку – і уряд, і Президент. І для цього ми з вами маємо зробити все, щоб примусити їх на таке рішення. Ми не можемо дивитися і терпіти цілий рік, як вони знищують країну. І на Заході України люди, обдурені помаранчевим Майданом, і на Сході України люди, принижені помаранчевим Майданом, сьогодні об’єднуються», – заявив Янукович.

Закликаючи людей об’єднатися та перемагати, Віктор Янукович попервах обмовився, сказавши, що наші предки в скрутний час уміли об’єднуватися і ... чекати («объединиться и подождать», – російською).

Криза змушує до економії

За словами організаторів акції, гроші учасникам не платили. Лідер київського осередку Партії регіонів депутат Василь Горбаль заявив, що принципово не збирається стимулювати участь в акції. Проте журналістам Радіо Свобода вдалося записати, як після мітингу його учасники обговорювали те, як отримати грошову винагороду:

– Гроші будуть давати? – запитала одна жінка в іншої.

– Завтра-завтра. Сьогодні тільки через чотири години вони (гроші) отримають. Коли вже сьогодні давати – тому завтра зранку, з дев’ятої. Сказали, що (заплатять) за півтори години. Те, що ми з одинадцятої виїхали , не рахують, а рахують із дванадцятої.


Дехто з киян скаржився, що їм взагалі компенсували лише переїзд у межах міста – чотири гривні.

Продовження акції «Кризі стоп! Владу геть!» заплановано на вівторок 31 березня.

(Київ – Прага)


Акція Партії регіонів на Майдані 27 березня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG