Доступність посилання

ТОП новини

Перше європейське турне Обами


Барак Обама, президент США.
Барак Обама, президент США.

Нью-Йорк – У Лондоні, де зібралися лідери 20 країн із найрозвинутішими економіками, у середу має відбутися перша після обрання зустріч президента Сполучених Штатів Барака Обами з російським президентом Дмитром Медведєвим. Обама також зустрінеться з китайським лідером Ху Цзіньтао та європейськими лідерами.

За визначенням колишнього державного секретаря США Генрі Кіссінджера, і США, і Росія прагнуть розрядки напруженості.

Всі пам’ятають, напевно, як попередники Обами й Медведєва, президенти Буш і Путін, зустрілися 2001 року і зав’язали дружні стосунки, навіть гостювали один в одного. Буш заявив, що зазирнувши в очі Путінові «побачив його душу», з чого часто потім кепкували сатирики.

Сенатор Джон МакКейн казав, що йому теж довелося зазирнути в очі Путінові, але він там побачив лише три літери – КГБ.

Особиста дружба Буша з Путіним не поліпшила міждержавних відносин. Нині вони якщо не на полюсі холоду, то принаймні біля Полярного кола.

Тут і війна з Грузією, і маневри російських кораблів біля узбережжя Венесуели, і погрози Москви націлити ракети на Європу та розташувати ракети на Кубі.

Як зауважив Білл О’Райлі, консервативний коментатор новинної телемережі Fox News, «авторитарний режим Росії погано стикується з американською демократією». Але Обама є «прагматиком і реалістом», заявив Роберт Ґіббз, прес-секретар Білого дому.

Отож, у Вашингтоні сподіваються на певне поліпшення двосторонніх стосунків, оскільки це відповідає інтересам обох країн.

Дмитро Медведєв навіть зауважив в інтерв’ю ВВС, що отримав «вельми позитивного» листа від Обами на тему міжнародного становища: «Багато позицій, висловлених (у листі), збігаються з моїми власними почуттями».

Російський президент закликав «покінчити зі стереотипами». Щоправда, він не уточнював, з якого боку.

Принагідно варто зауважити, що лондонському візитові Медведєва передувала публікація звіту Світового Банку про подальше істотне погіршення протягом 2009 року стану російської економіки. Її обсяг, за прогнозом, має скоротитися на 4,5 відсотки.

Маршрут Обами

Як наголосив Роберт Ґіббз, прес-секретар Білого дому, Обама відправився за океан як лідер, який вміє дослухатися до думок інших лідерів і пропонувати власні поради.

У Лондоні, де президент перебуватиме три дні, він матиме двосторонні зустрічі з британським прем’єр-міністром Ґордоном Брауном і королевою Єлизаветою, з китайським президентом Ху Цзіньтао та низкою інших лідерів.

У Страсбурзі (Франція) і в місті Кель (Німеччина) Обама зустрінеться з президентом Франції Ніколя Саркозі та з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Очікують програмної промови на тему трансатлантичних стосунків Америки.

Обама візьме участь у саміті НАТО та нараді робочої групи НАТО у рамках відзначення 60-річчя оборонного альянсу.

Обама відвідає Чехію, де на саміті Європейського Союзу має виголосити промову про запобігання поширенню ядерної зброї.

У Празі президент США матиме зустрічі з чеським президентом Вацлавом Клаусом, прем’єр-міністром Міреком Тополанеком, який подав у відставку, і колишнім президентом Вацлавом Гавелом.

Передбачена також зупинка Барака Обами в Туреччині, де відбудеться бесіда за круглим столом зі студентами.

Деніс Макдоноу, заступник голови Ради національної безпеки, охарактеризував цю поїздку як нагоду не лише розглянути проблеми, успадковані адміністрацією (Обами), а й «гальванізувати альянси перед загрозами 21-го століття».

Серед проблем на першому місці економічна криза, серед загроз – поширення ядерної зброї, тероризм, енергетична безпека.

Обговорюватимуть також нову стратегію Обами для Афганістану й Пакистану.

Європейське турне Обами триватиме 8 днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG