Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада призначила вибори Президента на 25 жовтня 2009 року. То коли ж реально будуть вибори?


Валерій Писаренко, Павло Жебрівський
Валерій Писаренко, Павло Жебрівський

Гості Свободи: народні депутати Валерій Писаренко (БЮТ) та Павло Жебрівський (НУНС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Сьогодні ВР ухвалила рішення не лише про президентські вибори 25 жовтня, а й про відзначення 90-ої річниці українського комсомолу.

Панове, що б це означало? Відзначення 90-річчя комсомолу в Палаці «Україна». Цю робочу групу очолює Іван Кириленко, керівник вашої фракції, БЮТ. Ви як, підете на цей урочистий концерт, якщо такий буде?

Цікаво, хто співатиме на сцені? Пан Тигипко як колишній комсомолець?


Валерій Писаренко: Дійсно, це більш схоже на першоквітневий жарт.

- Ні, це не жарт. Це ВР рішення таке…

Валерій Писаренко:
Але це дійсно не жарт.

Мені важко говорити за ту частину колег, які сьогодні підтримали це рішення, і хто вирішив брати участь в цьому.

Я, до речі, не голосував за цей закон, тому мені зараз важко говорити за тих людей, які прийняли це рішення.

- За логікою речей, мали б відзначити ще річницю Великої Жовтневої революції, потім зробити щорічне святкування дня народження Леніна, а потім ще, за цією ж логікою, Сталіна. А так можна само і Адольфа Гітлера святкувати день народження в Україні.

Павло Жебрівський:
Це було б так смішно, якби не було так сумно, тому що ті (слово незрозуміле), які на ногах, скажемо, української громади, вони вилилися в сьогоднішнє голосування, тому що достатньо багато і про бізнесменів, яких Ви називаєте, і про політиків, які в стінах парламенту знаходяться, вони всі були комсомольськими активними діячами. І той же Іван Кириленко, який буде очолювати. І від НУНС Анатолій Матвієнко голосував. Один-єдиний, правда.

- Ну, він теж колишній комсомолець.

Павло Жебрівський: Так. Мало того, ще і керівник комсомолу України.

І якраз все це минуле не дозволяє Україні в тому числі рухатися дальше вперед. Безумовно, це ситуація навіть не смішна, а сумна, тому що…

- Це ж бюджетні кошти плюс ще до всього. Правильно?

Павло Жебрівський: Абсолютно.

Хочуть бувші комсомольці зібратися…

- На п’янку.

Павло Жебрівський: На п’янку. Нехай собі збираються за свій кошт.

Криза в Україні, є проблеми в Україні з тими позичальниками, як в Івано-Франківську (фраза незрозуміла), а сьогодні просто виділяються (кошти), тому що комусь хочеться згадати, як їм класно жилося при комсомолі.

І мені завжди приходить на пам'ять фільм «ЧП районного масштабу». Я думаю, що вони з того «ЧП районного масштабу» так і не виросли. На жаль.

- Відповіддю на вчорашні ініціативи Ющенка щодо ухвалення нової Конституції стало сьогоднішнє рішення ВР стосовно термінів обрання Президента.

Депутати начиталися Конституції зразка 1996 року минулого століття, де було чітко фіксовано дату виборів, бо тією ж Конституцією не була передбачена Помаранчева революція, яка, окрім усього іншого, принесла зміни і до Основного Закону, звідки зник жовтень як місяць голосування за нового очільника держави.

Взявши докупи події двох останніх днів, можна впевнено говорити, що топовою темою для обговорення в найближчі місяці стануть, власне, нова Конституція «від Ющенка» та дата виборів Президента.

Хоча завтра, цілком можливо, Партія регіонів підкине і третій пункт до порядку денного, як то: дострокові парламентські вибори та відставка уряду Тимошенко.

Сьогодні ж говоримо про 25 жовтня, день президентських виборів, визначений сьогодні, 1 квітня, ВР. Українські депутати «цей день наближали, як могли»…

Стосовно голосування. Не голосував (що цікаво) від Партії регіонів Лавринович, віце-спікер. Спікер ВР Володимир Литвин не голосував за цю постанову. Комуністи. Зрозуміло, що цілком. БЮТ. Всі за. І НУНС. Проти голосували Стойко, Заєць, Давиденко, Джоджик, Кендзьор, Плющ. Решта або були відсутні, або не голосували, інша частина голосувала «за».

Отже, тут особливої інтриги немає насправді. Але як сприймати і це голосування стосовно призначення виборів на 25 жовтня? Це знову як першоквітневий жарт чи це реакція на вчорашні ініціативи Президента конституційні?

Павло Жебрівський: Як каже мер Одеси Едуард Гурвіц, що тільки дурень на День дурня не приїжджає в Одесу. На жаль, дехто, хто не поїхав Одесу, поселився у ВР.

Я назвав би це політико-психологічним рішенням ВР. Власне, це така рефлексія на ймовірність того, що можуть бути дострокові парламентські вибори.

- Тобто, це не реакція на вчорашні ініціативи?

Павло Жебрівський: Це не реакція на вчорашні ініціативи. Це, власне, те, що обговорювалося і в кулуарах, і в сесійній залі. Говорилося про те, що якщо сьогодні…

Відомо, що «регіонали» збираються блокувати трибуну. 30 днів парламент не дієздатний. Якщо на 25 жовтня призначити вибори, то тоді 30 днів пройде якраз десь 2 травня, і тоді Президент не буде мати права, бо за півроку він не має права на розпуск парламент.

Якраз це була в тому числі рефлексія якраз на ймовірність розпуску парламенту.

Проте тут більш глибинніші питання: нашкодити, щось показати і так далі. Але зрозуміти, наскільки це правові підстави для такого рішення були, то це досить важко. Навіть правники, до яких приходиш (не буду називати прізвища, і ті, хто з НУНС голосували), кажуть: з великою огидою, але голосували.

Хочу сказати, що ті, хто відсутні були, то це просто достатньо багато депутатів з НУНС…

- Ви не голосували…

Павло Жебрівський: …повитягували картки і тільки 26 депутатів, в основному, це «Народна самооборона» і декілька депутатів, які просто мають особисті претензії до Президента. Тобто, це ще раз підтверджує, що тут не правова точка зору діяла, скажемо так, а політика і психологія. Не більше і не менше.

- А що Вам заважало проголосувати проти?

Павло Жебрівський: Як правило, рідко хто голосує проти. Тобто, висловлюються тим, що не приймають участі в тому бедламі, «безпредєлі», який діється в стінах парламенту.

Навіть той же Голова ВР, фракція, до речі, якого голосувала, заявив, що він вважає, що конституційних підстав для такого рішення немає. Власне, він також не голосував, але свою точку зору оголосив про це все.

- І пан Лавринович не голосував.

Павло Жебрівський: Так, але той свою позицію не озвучував.

- Не озвучував.

Ну, і тепер логіка дій від БЮТ, який у повному складі, за винятком пана Мовчана.

Валерій Писаренко: Логіка звичайна сьогодні в нас є, вона в нас заснована на підставі положень Конституції.

Хочу сказати, що в нас досить дивна практика, склалася у ВР. Якщо щось робиться не на вподобу Президенту або не на вподобу групі «За Україну» чи «ЄЦ», то це відразу якісь антиконституційні дії.

Хочу нагадати цифру: 401 депутат сьогодні виразив своє погодження щодо дати виборів.

Стаття 85 Конституції однозначно дає право ВРУ встановлювати вибори. Це означатиме, що жоден КСУ або інший жоден суд районний чи якийсь там, який вигадає чи то Балога, чи його оточення, не зможуть це положення скасувати.

Я розумію, що у Президента зараз є єдиний вихід, щоб заблокувати проведення своїх виборів. Це заблокувати діяльність ВР шляхом її розпуску в конституційний чи неконституційний спосіб. І після цього якимось судом, яких у Президента під рукою достатньо, зруйнувати постанову, яка сьогодні була прийнята.

Але давайте подивимося на це з іншого боку. Досить дивна ситуація, що Президент в кінці свого терміну замість того, щ об’явити, яким чином він бачить перехід і передачу влади, він сьогодні двома руками опирається від того, щоб піти зі влади.

І це, мені здається, що як потяг відходить, а людина біжить з чемоданом і не встигає…

- А де Ви побачили ознаки того, що він впирається?

Валерій Писаренко: От я бачу ознаки того, що через 5 хвилин після голосування Президент уже сказав, що це неконституційно, і він буде це оскаржувати.

Краще було б, щоб Президент ще вчора пояснив би парламенту, як він бачить Україну без Ющенка, як він бачить, забезпечити механізми вільної передачі влади…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG